ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι12102019

Τρι, 10 Δεκ 2019 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Χωρίς Πανεπιστήμιο μόνο η Περιφέρεια Στερεάς
- Εξαιρετική η πρόταση Πανούση - Δηλώσεις Μπακογιάννη

Κανένα έδαφος συνεννόησης δεν βρίσκει ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το ΤΕΙ Χαλκίδας. Στην ουσία η πρότασή του είναι  η  Εύβοια και η Στερεά Ελλάδα να παραμείνουν η μοναδική περιοχή της χώρας,  χωρίς Πανεπιστήμιο. 

Αυτό θα συμβεί μετά την πρόθεση  του υπουργού να «διασπείρει» διοικητικά τα τμήματα του υπάρχοντος ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλίας. Μια πρόθεση που βρίσκει τους πάντες αντίθετους.  Κατά τον Γαβρόγλου τα τμήματα αυτά θα εξακολουθήσουν να έχουν έδρα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, αλλά διοκητικά θα ανήκουν στην... Αθήνα.

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο "ΕΤ" στο φύλλο της Παρασκευής και έχουν επιφέρει σφοδρή αντίδραση όλων των φορέων. Περιφέρεια και Δήμοι απαιτούν την δρυση πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα ζητούν οι δήμοι της Περιφέρειας, απαντώντας στην προκλητική  Ωστόσο,
Ο κ Μπακογιάννης ήταν ξεκάθαρος: «Ελπίζω, έστω και την ύστατη ώρα, να κάνουμε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Με γνώμονα τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές»
«Η Στερεά Ελλάδα είναι η μόνη Περιφέρεια από τις δεκατρείς της Ελλάδας χωρίς ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ουδεμία αξία έχει όμως να ιδρύσουμε ένα πανεπιστήμιο για να ικανοποιήσουμε τοπικιστικές ανάγκες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Δεν αντέχει, άλλωστε, η χώρα άλλα πτυχία κρεμασμένα στον τοίχο, χωρίς αντίκρισμα» τονίζει ο κ. Μπακογιάννης. Και ξεκαθαρίζει: «Ποια είναι η αλήθεια; Οι νέοι, τα παιδιά μας, καλούνται ήδη να τρέξουν σε έναν παγκόσμιο αγώνα ταχύτητας. Η Παιδεία είναι στην καρδιά κάθε περιφερειακής προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε όλο τον κόσμο οι ακαδημαϊκές κοινότητες εξελίσσονται, αλλάζουν.
Αποκεντρώνονται και (δια)δικτυώνονται, δημιουργούν ισχυρές συνέργειες με την πραγματική οικονομία, στρέφονται στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Για να πετύχουν, επενδύουν στα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όμως, δυστυχώς αρνείται ακόμα και να κάνει αυτή τη συζήτηση. Ενα παράδειγμα από τα πολλά: Η Περιφέρειά μας φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας.
Σε μία σοβαρή χώρα η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη θα ήταν δεδομένη. Στην Ελλάδα παραμένει το ζητούμενο» 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Στερεάς Ελλάδος (ΠΕΔ), έχει αναθέσει μάλιστα τη μελέτη της ίδρυσης πανεπιστημίου στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Γιάννη Πανούση, ο οποίος έχει ήδη διαμορφώσει την πρόταση ως προς τις σχολές που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου ΑΕΙ.
Η πρότασή του για το νέο ΑΕΙ περιλαμβάνει την ίδρυση σχολής Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικών Σπουδών, με τμήματα που θα δίνουν έμφαση και στην ελληνική διασπορά. Η σχολή αυτή θα συνδυαστεί και με μία σχολή κοινωνικών επιστημών με έμφαση στη μελέτη του προσφυγικού ζητήματος, ενώ επίσης στο ΑΕΙ θα ιδρυθούν ξενόγλωσσα τμήματα με βάρος όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Στον τομέα των θετικών - τεχνολογικών επιστημών προτείνεται να δημιουργηθεί τμήμα νέων τεχνολογιών με έμφαση στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Στο νέο ΑΕΙ θα οργανωθεί και Τεχνόπολη, η οποία θα συνδεθεί με τις υπάρχουσες βιομηχανίες στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα.
Παράλληλα, σε κάθε σχολή θα οργανωθούν δύο ινστιτούτα μεταπτυχιακών σπουδών, θερινά σχολεία και προγράμματα e-learning.
Για την εισήγηση ο κ. Πανούσης απευθύνθηκε σε 51 ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Σήμερα θα έχει τις τελευταίες επαφές σε Λιβαδειά και Λαμία και κατόπιν θα καταθέσει επισήμως την πρότασή του στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Στερεάς Ελλάδος.
Ο κ. Πανούσης, χαρακτηρίζει αποφάσεις του κ. Γαβρόγλου αντιφατικές, καθώς ενώ ο υπουργός Παιδείας δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ισχυρών ακαδημαϊκών πόλων σε κάθε Περιφέρεια με τη συνεργασία των τοπικών πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, στη Στερεά Ελλάδα επιλέγει τη διασπορά των υπαρχόντων ιδρυμάτων στη Θεσσαλία και στην Αττική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ