ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ04202019

Παρ, 19 Απρ 2019 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Μερική ιδιωτικοποίηση, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, απολύσεις μετά από τρία χρόνια κρυφτού...


H κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιο 2014 για την ΛΑΡΚΟ που περιλαμβάνει μερική ιδιωτικοποίηση και απολύσεις. Σταματά πλέον το κρυφτούλι που κράτησε τρια και πλέον χρόνια, χωρίς ποτέ να υπάρχει ένα αληθινό σχέδιο για την εταιρεία.

Πράγματι, αν και βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ α) Δεν εκπονήθηκε ποτέ κάποιο σοβαρό σχέδιο για την καταρρέουσα εταιρεία με τελευταία διαβεβαίωση αυτή του κ. Σταθάκη ότι "το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί μέσα στο 2017" και β) Οι διαβεβαιώσεις βουλευτών της περιοχής ότι  "θα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας" ήσαν αναληθείς.
Μετά από από τρία ολόκληρα χρόνια απραξίας, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι τα  περί «δημοσίου χαρακτήρα» της εταιρείας, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Έτσι επαναφέρουν το σχέδιο του 2014 μερικής ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να αποφευχθεί το βέβαιο λουκέτο.
Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης δεν κρύβεται πια. Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, βουλευτές του νομού Φθιώτιδας, τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Σπανό και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. το ξεκαθάρισε:
«Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Ολα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά», είπε ο κ. Σταθάκης...
Ο υπουργός ενημέρωσε τους εργαζομένους για την πρόσφατη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία καθίσταται οριστική η απόφαση της Ε.Ε. του 2014 για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 136 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, από τη ΛΑΡΚΟ στο ελληνικό Δημόσιο.
Το ελληνικό Δημόσιο καλείται τώρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την εκπόνηση σχεδίου επίλυσης του ζητήματος,(ότι απέφευγε να κάνει τριά χρόνια τώρα).
Το... "τυράκι" που συζητά η κυβέρνηση θα αφορά τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα των εργαζομένων ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις.Μάλιστα αναφέρουνως παράδειγμα τη συμφωνία που πέτυχε για τη ΔΕΗ.
Το σχέδιο του 2014, που έκρυβε καλά κάτω από το χαλί επί τρία χρόνια η κυβέρνηση, προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με περιουσιακά στοιχεία το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αη Γιάννη και τη διάθεσή της από το ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.
Παράλληλα, η υφιστάμενη ΛΑΡΚΟ μέσω διαγωνισμού θα διέθετε προς πώληση τα μεταλλεία σε Εύβοια, Καστοριά και Σέρβια, για να καταλήξουν μέσω δημοπρασίας στον πλειοδότη της νέας ΛΑΡΚΟ, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας.
Το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης, όπως ονομάστηκε, είχε τη στήριξη της Ε.Ε., η οποία με απόφασή της είχε δεσμευθεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον νέο ιδιοκτήτη.
Η αναβίωση του εν λόγω σχεδίου εξακολουθεί να εμφανίζεται ως μοναδική διέξοδος για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες για να προλάβει την επιβολή προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μείζον θέμα όμως είναι και οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Το θέμα προβληματίζει έντονα τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατεβάσει τον διακόπτη της ιστορικής. μεταλλουργίας. Ποιος θα πληρώσει αυτό τον λογαριασμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ