ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ04022020

Τετ, 01 Απρ 2020 4pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ IΣΤΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΔΗΨΟΣ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

IΣΤΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΔΗΨΟΣ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Σημαντικό Αναπτυξιακό Συνέδριο με πλήθος επιστημονικών παρεμβάσεων θα καταλήξει σε ένα πλήρες σχέδιο για την περιοχή

Μικρές και σε μερικές περίπτωσεις αδύνατες, είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης σε μια περιοχή όπου λείπουν οι σύγχρονες υποδομές. Η βόρεια Εύβοια για παράδειγμα, έχει ένα άθλιο οδικό δίκτυο, που την καταπνίγει και εμποδίζει την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο, οι δυνατότητες της περιοχής είναι όντως μεγάλες και πρέπει να καταγραφούν ώστε να διεκδικηθούν από την κεντρική εξουσία. Έτσι, στις 19-20 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Thermae Sylla στα Λουτρά Αιδηψού, το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, με τίτλο «Δήμος Ιστιαίας – Λ. Αιδηψού 2029: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα - Αξιοποίηση Φυσικού Πλούτου».
Το συνέδριο αυτό διεξάγεται με συνδιοργάνωση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, στο οποίο θα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές καταξιωμένοι επιστήμονες Καθηγητές Παν/μίου με καταγωγή από την Εύβοια αλλά και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου.
Βασικοί στόχοι του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δήμου Ιστιαίας – Λ. Αιδηψού κατά τη δήμαρχο κυρία Λίνα Ευσταθίου, είναι η θέσπιση οράματος και στρατηγικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, η αξιοποίηση και προστασία των φυσικών πόρων, κάτω από το πρίσμα της αειφορικής διαχείρισης, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής κά.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα είναι:
Γεωργία – Δάση - Κτηνοτροφία - Ιχθυοκαλλιέργειες - Εναλλακτικές καλλιέργειες – Αγροδιατροφή - Πιστοποίηση προϊόντων / υπηρεσιών – Κυκλική οικονομία Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη Περιβάλλον – Πολιτισμός – Ιστορία - Μάρκετινγκ –Branding - Επικοινωνία – Εξωστρέφεια – Αποτελεσματική προβολή Β. Ευβοίας Επενδύσεις - Επιχειρηματικότητα - Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Χρηματοδοτικά εργαλεία - αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας – Πολιτικές Υποδομές – Υγεία – Μεταφορές – Χωροταξία – Χρήσεις γης – Οικιστική ανάπτυξη
Η είσοδος για την παρακολούθηση των εργασιών του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού είναι ελεύθερη και οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο site του Συνεδρίου, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εγγραφής που υπάρχει.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου ως εισηγητές, μπορούν να το δηλώσουν το αργότερο μέχρι 24 Μαρτίου 2019, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα και στη συνέχεια η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, θα κρίνει σχετικά με την αποδοχή της.

Η ΘΕΩΡΙΑ
 ΚΑΙ Η ΠΡΑΞΗ
Αναγκαία η καταγραφή ενός σχεδίου ανάπτυξης,  όμως στην πράξη τι γίνεται.  Θυμίζουμε ότι το πεπαλαιωμένο/ακατάλληλο οδικό δίκτυο τόσο της Βόρειας Εύβοιας (απαιτούνται ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις και νέες χαράξεις στο τμήμα Ψαχνά-Στροφυλιά, καθώς και στα τμήματα προς Ιστιαία και Αιδηψό), δεν διορθώνεται παρά μόνο με μπαλώματα αν και  ο διαμήκης άξονας της Εύβοιας από Αιδηψό έως Κάρυστο χαρακτηρίστηκε από τον Νοέμβριο 2013, (!) από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, ως Διευρωπαϊκό Δίκτυο. Κατά συνέπεια η κατασκευή τμημάτων του άξονα, με ολοκληρωμένες μελέτες,δύναται να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Συνοχής.Όμως δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ.
Η άθλια αυτή κατάσταση του οδικού δικτύου είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη, για την ανάπτυξη στον νομό. 
Πώς να γίνουν τουριστικές μονάδες, όταν τα πιο όμορφα μέρη δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση; Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί είναι υποβαθμισμένοι και εγκαταλελειμμένοι. 
Τα προσκυνήματα και τα μέρη θρησκευτικού ενδιαφέροντος αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης των πιστών, αλλά εκτός από κάποια που είναι ονομαστά τα περισσότερα παραμένουν στην αφάνεια.
Το κακό οδικό δίκτυο περιγράφει την κακή αλήθεια: Όλα εξαρτώνται από το κεντρικό κράτος που έχει αφήσει επί δεκαετίες την Εύβοια σε αδικαιολόγητη εγκατάλειψη, με όλες τις υποδομές ξεπερασμένες και ακατάλληλες (λιμάνια, δρόμοι, έλλειψη αεροδρομίο τσάρτερ, κανένα σχέδιο για τον τουρισμό κ.α.)
Ακόμα και η ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους της Κερασιάς στα Γεωπάρκα UNESCO, θα φέρει  παγκόσμια αναγνώριση αλλά είναι πάντα στα χαρτιά.