ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Αποστόλου και Χατζηγιαννάκης ζητούν μέτρα - Πως περιγράφουν την κατάσταση στην Εύβοια

Νέες διαστάσεις παίρνει πλέον η υπόθεση του ΕΚΑΒ Αλιβερίου, με μια ακόμη ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή οι βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιαννάκης. 
Την ερώτηση κατέθεσαν από κοινού με τον τομεάρχη υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια. Aφορά την κατάσταση του ΕΚΑΒ σε όλη την Εύβοια αλλά και τη λειτουργία τομέα του ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι.

Με την ερώτηση ζητείται η κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε στις 22/4/2019, αναφορικά με την ίδρυση τομέα του ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι.
Άλλα βασικά σημεία της ερώτησης αφορούν τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην περιοχή, την πιθανή είσοδο ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ στον πολύ ευαίσθητο τομέα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, την εξέλιξη της επιτυχημένης συνεργασίας ΕΚΑΒ με Κέντρα Υγείας της περιοχής, καθώς και την προοπτική εξομοίωσης οδηγών των Κέντρων Υγείας, με τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.
Οι ερωτώντες παραθέτουν σημαντικά στοιχεία τα οποία και παραθέτουμε: Στην Εύβοια από τις αρχές του 2019 το ΕΚΑΒ κατέγραφε 5 τομείς, στους οποίους επιχειρούσαν 21 Ασθενοφόρα και 73 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου. Το 2015 το ΕΚΑΒ στην Εύβοια είχε 4 τομείς, 11 ασθενοφόρα 49 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου.
Επίσης βελτιώθηκαν οι χρόνοι διακομιδών από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, με ανακατεύθυνση προς Νοσοκομείο Λαμίας μέσω καλύτερου συντονισμού πλωτών μέσων και ασθενοφόρων. Ακόμη λειτούργησε στο δημόσιο ΙΕΚ Χαλκίδας για πρώτη φορά ειδικότητα διασώστη-πληρώματος ασθενοφόρου ιδιαίτερα σημαντική για τη στελεχιακή ανανέωση του ΕΚΑΒ στην περιοχή.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ;
Η ίδρυση του ΕΚΑΒ  Αλιβερίου, είχε δύο φορές ανασταλεί στο παρελθόν. Σήμερα, η ίδρυση του  τομέα ΕΚΑΒ Αλιβερίου, την οποία πρόσφατα μάθαμε ότι εξαγγέλλει εκ νέου η διοίκηση του ΕΚΑΒ από κοινού με βουλευτές της ΝΔ, λήφθηκε στο Δ.Σ. στις 22/4/2019 και αποτελεί ένα σημαντικό θεσμικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή.
Η επιχειρησιακή όμως δυνατότητα του ΕΚΑΒ ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τα προηγούμενα χρόνια. Η περιοχή του Μαντουδίου έχει μείνει με 3 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου, η δύναμη της Χαλκίδας από 30 άτομα έχει περιοριστεί στα 23 άτομα πλήρωμα, ενώ αντί για 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια σήμερα επιχειρούν 2 ασθενοφόρα ανά βάρδια.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν:
1. Αν υπάρχει σχέδιο στελεχιακής ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και τι μέρος αυτού του σχεδιασμού αφορά τον φορέα στην Εύβοια και κάθε τομέα διακριτά;
2. Αν σχεδιάζει να παραδώσει μέρος των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στον ιδιωτικό τομέα (μορφής ΣΔΙΤ ή άλλης) και τι προτίθεται να πράξει με τις δευτερογενείς διακομιδές στην Εύβοια;
3. Αν πρόκειται να συνεχίσει το επιτυχημένο, ειδικά για την Εύβοια, μοντέλο συνεργασίας ΕΚΑΒ και οδηγών των Κέντρων Υγείας και ποια είναι η προοπτική για τους οδηγούς των Κέντρων Υγείας, για τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαδικασία επαγγελματικής εξομοίωσης με τους διασώστες του ΕΚΑΒ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ