ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ01152021

Παρ, 15 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ Ελεγχόμενη η κατάσταση στον καταυλισμό Ριτσώνας

Ελεγχόμενη η κατάσταση στον καταυλισμό Ριτσώνας

Η ενημέρωση που έλαβαν Χατζηγιαννάκη, Βαρδαρού - Προτάσεις του ΚΚΕ

Η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Ριτσώνας, απασχολεί το πολιτικό προσωπικό του νομού Ευβοίας,που καταθέτει προτάσεις και ζητά ενημέρωση.
Η κομματική οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας αποδεικνύουν τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Προτείνει δε μέτρα όπως:
•Εντατικοποίηση των ελέγχων και ακριβή εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων, τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
•Κατάλληλα μέτρα υγιεινής, συχνή απολύμανση των χώρων, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού
•Εξοπλισμός και ενίσχυση του ιατρείου με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξασφάλιση μεταφοράς των προσφύγων σε κατάλληλες δομές υγείας εφόσον χρειάζεται.
•Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστεί η προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φαρμακευτικό, συνολικά, όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.
Παράλληλα, ο Βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός επικοινώνησαν με υπευθύνους της δομής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να ενημερωθούν για την τρέχουσα κατάσταση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, η δομή έχει τεθεί από σήμερα σε καραντίνα 14 ημερών και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει τη δειγματοληπτική διενέργεια τεστ σε όλες τις εθνοτικές ομάδες που φιλοξενούνται. Έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση οικίσκων, στους οποίους λειτουργούσε το νηπιαγωγείο, σαν χώροι καραντίνας και αυξημένης υγειονομικής παρακολούθησης.
Στον φιλοξενούμενο πληθυσμό έχουν διανεμηθεί είδη ατομικής υγιεινής και φαγητό και έχουν δοθεί οι αναγκαίες οδηγίες περιορισμού, ενώ τέλος η υγειονομική κάλυψη της δομής είναι ευθύνη του ΕΟΔΥ, μέσω του προγράμματος PHILOS.
Σε κοινή τους δήλωση οι Μ. Χατζηγιαννάκης και Στ. Βαρδαρός τόνισαν “την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στο προσωπικό του συστήματος Υγείας, αλλά και στους ανθρώπους που βοηθούν στη διαχείριση του προσφυγικού, και συνέστησαν ψυχραιμία και σύνεση στην τοπική κοινωνία”. Παράλληλα, υπενθύμισαν ότι “το τμήμα υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας, αλλά και το Παρατηρητήριο Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν επισημάνει εγκαίρως την έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας (ανεπάρκεια μέσων προστασίας και μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων ατομικής υγιεινής) και στοχευμένων μέτρων για ομάδες του πληθυσμού ειδικής ευαλωτότητας, όπως είναι μεταξύ άλλων και οι πρόσφυγες-μετανάστες, που ζουν σε συνθήκες μαζικής διαβίωσης και συγχρωτισμού”.
Η “Στερεά Υπεροχής” κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις στο περιφερειακό Συμβούλιο για την λήψη μέτρων:
Άμεσα να γίνουν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι, στο συγκεκριμένο κέντρο της Ριτσώνας, έστω και με εξωτερικό πρόχειρο ιατρείο – μονάδα.
Να ληφθούν μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού.
Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής.
Να χορηγηθούν είδη ατομικής προστασίας.
Να εξασφαλιστεί η διατροφή των προσφύγων.
Να ενισχυθεί ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας στη δομή.
Ανάλογα προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, πρέπει να ληφθούν σε όλες τις δομές προσφύγων στην Στερεά Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ