ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ02082023

Τετ, 08 Φεβ 2023 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΡΟΝΟΙΑ Τα αιτήματα από τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα για την πανδημία

Τα αιτήματα από τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα για την πανδημία

Πολλά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και ένωσαν τη φωνή τους για τα ζητήματα που τσακίζουν την καθημερινότητά μας.

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. 

Η νέα παραλλαγή Όμικρον σαρώνει, τα κρούσματα σπάνε ρεκόρ καθημερινά, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνωμένους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και δε μπορούν να παρέχουν ούτε τα πιο βασικά. Στους χώρους δουλειάς τα κενά των συναδέλφων που νοσούν καλύπτονται από ατελείωτες υπερωρίες των υπολοίπων που όμως έτσι εξασθενούν και γίνονται πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό όπως και σε κάθε νόσο. 

Στο δήμο Χαλκίδας υπάρχει μόνο ένα σημείο μαζικών δειγματοληψιών, στο οποίο τις τελευταίες μέρες η αναμονή έφτασε την 1 ώρα! Καθημερινά στηνόμαστε σε ουρές έξω από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα φαρμακεία για ένα rapid test ενώ το κόστος πέφτει στις τσέπες μας. 

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από την πολιτική που έχει κάνει «φύλο και φτερό» τη δημόσια υγεία και όσους την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ότι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη.

Για τα δικαιώματα μας στη δουλειά και τη ζωή, απαιτούμε:

 1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικής δειγματοληψίας και να σταματήσει η ταλαιπωρία των εργαζομένων.

 1. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε χώρους δουλειάς ειδικά εκεί που απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Ενίσχυση του προσωπικού στον ΕΟΔΥ, το ΣΕΠΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Διάρκεια καραντίνας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τις «ανάγκες» της εργοδοσίας.

  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές.

  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

 2. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Ειδική πρόβλεψη για τους μετανάστες εργάτες και τον καταυλισμό στην Ριτσώνα ώστε να μην αποκλείονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία.

 3. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, του νοσοκομείου Χαλκίδας και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.

 • Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στην Χαλκίδα και των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών

 1. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία. Να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις και να καλυφθούν τα εκρηκτικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία με προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες. Να παρθούν ουσιαστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας,ώστε να περιοριστεί η σχολική διαρροή.