ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ06012020

Δευ, 01 Ιουν 2020 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΙΚΟΣΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΙΚΟΣΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ζητούν την πλήρη αξιοποίηση των σημαντικών παλαιολιθικών ευρημάτων που πρέπει να αναδειχθούν

Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών παρέδωσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας αίτημα είκοσι Συλλόγων και Ενώσεων της Εύβοιας, για αξιοποίηση των πολυάριθμων παλαιολιθικών ευρημάτων από την Κεντρική Εύβοια και τη στέγαση του πλούσιου εποπτικού υλικού που τα συνοδεύει, στην περιοχή της Χαλκίδας.

Το υλικό οργανώθηκε από κορυφαίους Έλληνες και ξένους ειδικούς, ώστε τα σημαντικά ευρήματα, με πληροφορίες, αναπαραστάσεις, χάρτες, σχέδια κ.ά., να είναι διαθέσιμα στο κοινό υπό την εποπτεία πάντα του ΥΠΠΟ.
Πέραν των είκοσι συλλόγων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Περιφερειακό Τμήμα Εύβοιας) στηρίζει με την τεχνική του κατάρτιση την προσπάθεια.
Τα περισσότερα από τα λίθινα τεχνήματα είχαν εντοπιστεί και συλλεγεί  (διασωθεί από την επέκταση του οικισμού) από την Εύη Σαραντέα στην Νέα Αρτάκη, από τη δεκαετία του 1980.
Η ηλικία τους έχει εκτιμηθεί από ειδικούς επιστήμονες (όπως ο Δρ. Α. Ντάρλας, νυν προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας) ότι φθάνει μέχρι και πριν από 120.000 χρόνια! (Κάτω Παλαιολιθική εποχή).
 Κατά τον Δρα Χρ. Ματζάνα, η Νέα Αρτάκη υπήρξε τόπος εγκατάστασης ανθρώπων του Νεάντερταλ, καθώς και τόπος εργαστηρίων κατασκευής λίθινων εργαλείων από τον τοπικό καστανοκόκκινο πυριτόλιθο (quarry site). Έχουν βρεθείαιχμές ακοντίων, ξέστρα και κοπίδια για επεξεργασία δερμάτων κλπ.
Ας σημειωθεί ότι και η Νέα Αρτάκη και η Στελίδα αναφέρονται σαν «προϊστορικά λατομεία πυριτολίθου και εργαστήρια κατασκευής λίθινων εργαλείων», κάτι σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από το 1994, αναφέρονται στα ευρήματα της παλαιολιθικής Ν. Αρτάκης καθηγητές Προϊστορίας και άλλοι ειδικευμένοι στην Παλαιολιθική εποχή, την τόσο παραμελημένη αυτή περίοδο στη χώρα μας (Α. Ντάρλας, Γ. Κουρτέση-Φιλιππάκη, Ν. Γαλανίδου, Χ. Ντούμας, Α. Σάμψων, Χρ. Ματζάνας κ.ά.).
Η εικόνα του Νεάντερταλ προέρχεται από την Έκθεση για την Παλαιολιθική εποχή που οργανώθηκε στην Νάξο την Άνοιξη, με την υποστήριξη του Δημάρχου της κ. Μανώλη Μαργαρίτη.
Στόχος των αρχαιολόγων που οργάνωσαν την Έκθεση είναι να μοιραστούν τις ρηξικέλευθες ανακαλύψεις του Καναδού Δρα Τρίσταν Κάρτερ, που πιστοποιούν την εμφάνιση πρώιμων ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου ως και πριν από 260.000 χρόνια, με το τοπικό και διεθνές κοινό.
Η άλλη εικόνα είναι από αντίστοιχη Έκθεση που είχε γίνει στη Χαλκίδα, τον Μάιο του 2016, «Οι πρώτοι άνθρωποι στην Εύβοια», (από το χέρι της Εύης Σαραντέα), υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής, με συρροή 1.600 επισκεπτών και 400 μαθητών Σχολείων.