ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ10072022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Πλήρης ανάπλαση του Ναού Αγίου Ιωάννη στον Ταξιάρχη

Πλήρης ανάπλαση του Ναού Αγίου Ιωάννη στον Ταξιάρχη

Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΩΡΕΩΝ Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, προϋπολογισμού €260.000 (με Φ.Π.Α.).

Με το έργο αυτό, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσα από προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Ιερό Ναό Αγίου Ταξιάρχη Ωρεών, προβλέπεται η διάσωση και ανάδειξη του θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, αλλά και η ασφαλής λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, στην τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Αγίου Ιωάννη, η οποία χρονολογείται στον 17-18ο αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, μέσα από τη νέα σύμβαση πρόκειται να εκτελεστούν οι κάτωθι εργασίες:

  • Κατασκευή συστήματος αποστράγγισης (Α, Β, Ν όψη).

  • Επισκευή και δομική αποκατάσταση των βλαβών του Φ.Ο. (Φέροντος Οργανισμού) στις τοιχοποιίες και τις λιθοδομές του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη στον Ταξιάρχη Ωρεών Ν. Εύβοιας δηλ. αγκύρια, λιθοσυρραφές, ενέματα, επισκευή/αντικατάσταση ξυλοδεσιών.

  • Συντήρηση τοιχοποιιών δηλ. καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων (εσωτερικά– εξωτερικά), όπου έχουν απομείνει με εξειδικευμένες μεθόδους, καθαρισμός λίθων, εφαρμογή νέων αρμολογημάτων με εξειδικευμένα υλικά, κατασκευή επιχρίσματος εσωτερικά.

  • Αντικατάσταση της υφιστάμενης ξύλινης στέγης στον ναό (ξύλινος φέρων οργανισμός και επικάλυψη με σχιστόπλακες) στη μορφή που προβλέπεται από την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη. Όσον αφορά στο Ιερό, συντήρηση θόλου και επικάλυψη με σχιστόπλακες σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη. Αντικατάσταση ξύλινων υποστηλωμάτων στο εσωτερικό του ναού.

  • Νέα ξύλινα κουφώματα.

  • Ανακαίνιση-αναδιάταξη της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Η προστασία και ανάδειξη σημαντικών πολιτιστικών μνημείων, συνδεδεμένων με την ιστορία και τη θρησκευτική παράδοση του τόπου μας, δε μπορεί παρά να αποτελεί διαρκή ανησυχία και μέριμνα όλων μας. Ξεκινάμε την εκτέλεση ενός έργου ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για τους ανθρώπους του Ταξιάρχη Ωρεών, εργαζόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας προκειμένου να «αποκαλύψουμε» από κοινού σημεία αναφοράς της μοναδικής μας Π.Ε. Εύβοιας».