ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η ιστορική Οικία Μάλλιου θα αποκατασταθεί πλήρως

Η ιστορική Οικία Μάλλιου θα αποκατασταθεί πλήρως

Υπεγράφη την Παρασκευή, η σύμβαση για το έργο «Συντήρηση Κόκκινου Σπιτιού», από τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και την ανάδοχο εταιρεία.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της ιστορικής οικίας Μάλλιου «Κόκκινο Σπίτι», με εργασίες εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου και συγκεκριμένα προβλέπονται:
- Αποκατάσταση των διαβρώσεων στις εσωτερικές και εξωτερικές όψεις του κτιρίου
- Αποκατάσταση του τοιχίου περίφραξης
- Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά
- Αποκατάσταση δαπέδου
- Καθαρισμός επιγραφών/graffiti και τοποθέτηση μόνιμης προστασίας anti-graffiti σε όλους τους εξωτερικούς χώρους
- Αντικατάσταση διακοσμητικών κεραμικών στοιχείων και καμινάδων
- Επισκευές και χρωματισμοί σε κουφώματα, κάγκελα, πόρτες
- Αποκατάσταση υδρορροών
 

Το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Ανήκει στο δήμο Χαλκιδέων.

Όλο το οίκημα έχει όψη Π. Οι γωνίες είναι χτισμένες με πέτρινους ογκόλιθους ενώ όλη η επιφάνεια είναι με πέτρα επιχρισμένη και τα παράθυρα προς την είσοδο είναι μαρμάρινα και σχηματίζουν από πάνω αετώματα.

Θαυμασμό προκαλεί στους σύγχρονους αρχιτέκτονες για τον τρόπο με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Φλέγγας το είχε προσαρμόσει στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα.

Σήμερα το Κόκκινο Σπίτι έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Το Κόκκινο Σπίτι χτίστηκε το 1884 από το Κων/νο Φλέγγα στη θέση παλαιού οθωμανικού τεκέ και αγοράστηκε από τον έμπορο Βασίλειο Μάλλιο το 1890.

Το έτος 1916 ο βασιλιάς Πέτρος της Σερβίας με την ακολουθία του, επί έξι μήνες διέμενε σ’ αυτό, στον πάνω όροφο, βρισκόμενος στην Ελλάδα λόγω καταλήψεως του κράτους του από τους Γερμανούς.
Κατά την αναχώρησή του κατέβαλε σεβαστό χρηματικό ποσό στο Βασίλειο Μάλλιο, ο οποίος το δώρισε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εδώ η γερμανική διοίκηση.

Ο Νικόλαος Μάλλιος, γιος του Βασίλειου, ως τελευταίος κληρονόμος, άφησε το Κόκκινο Σπίτι στο δήμο Χαλκιδέων, για να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο, Πνευματικό Κέντρο ή Βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ