ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Παρουσίαση χειρόγραφου έργου του Γ. Φιλάρετου (19ος αιώνας)

Παρουσίαση χειρόγραφου έργου του Γ. Φιλάρετου (19ος αιώνας)

Γέμισε το αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Περιγραφή τῆς πόλεως Χαλκίδος», από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (ΔΚΒΧ), που προχώρησε και στην έκδοσή του.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση ενός χειρόγραφου κειμένου του 19ου αιώνα, του Χαλκιδέου νομικού, εκδότη και πολιτικού Γεωργίου Φιλάρετου (1848-1929), το οποίο, μαζί με άλλα πολύτιμα τεκμήρια, φυλάσσεται τα τελευταία 30 χρόνια στη Βιβιοθήκη Χαλκίδας.

Το βιβλίο παρουσίασαν η επίτιμη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο διδάκτωρ Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Άγγελος Μαντάς και ο επιμελητής της έκδοσης Ιωάννης Ρίζος.
 
Μίλησαν για  το έργο του Γ. Φιλάρετου, επισημάνθηκαν οι βασικές δυσκολίες στη μεταγραφή του χειρογράφου, ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις για τη διδακτική του αξιοποίηση.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΚΒΧ Σούλα Παπαγεωργοπούλου, η οποία και περιέγραψε μεταξύ άλλων την σημαντική δράση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης. 

Την εκδήλωση παρόντες, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χαλκίδος αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς

Οι πρώην Υπουργοί Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος και Συμεών Κεδίκογλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας Μιμίκα Σακελλαράκη, οι πρώην Δήμαρχοι Χρήστος Παγώνης και Αμφιτρίτη Αλημπατέ.

Επίσης, ήταν παρόντες ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Ακριώτης, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Νίκος Παπαγεωργόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεοδώρα Ακριώτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τασούλα Μακαρώνα και Σοφία Χονδρογιάννη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ Χαράλαμπος Μανιάτης, ο συγγραφέας Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, και πολλοί φίλοι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ