ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ06012020

Δευ, 01 Ιουν 2020 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το ΤΕΙ Χαλκίδας οδεύει σε ενσωμάτωση με το ΑΕΙ Αθήνας ως "Συγκρότημα Ευρίπου", ενώ ενδιαφέρεται και το... Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Από τη μία η ίδρυση Δελφικού Πανεπιστημίου, από την άλλη οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για σαλαμοποίηση, που θα φέρει ενδεχόμενη ένωση με τη Θεσσαλία και από την άλλη η πρόταση του ΕΚΠΑ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) για απορρόφηση των σχολών σε Ψαχνά και Θήβα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου αλλά και το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Πρατσόλη, οι οποίοι βρέθηκαν την Τρίτη στα Ψαχνά,η θέση του Υπουργού Παιδείας είναι η πρόταση του ΕΚΠΑ, η οποία τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση με κάποιες τροποποιήσεις από την αρχική.
Μάλιστα, ο κ. Πρατσόλης ανέφερε πως παρουσιάστηκε και νέο τριτοβάθμια εκπαιδευτικό ίδρυμα που έδειξε ενδιαφέρον καταθέτοντας τη δική του πρόταση με τις πληροφορίες να λένε πως αυτό δεν είναι άλλο από το ΕΜΠ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη της πρότασης του ΕΚΠΑ, την οποία εν τέλει υποστηρίζει και το Υπουργείο. Το ΕΚΠΑ προτείνει τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ στη Χαλκίδα και στη Θήβα σε “Συγκρότημα Ευρίπου” του EKΠA στην περιοχή Εύβοιας και Βοιωτίας. Η πρόταση κάνει λόγο για δημιουργία νέων τμημάτων και ινστιτούτων, τα οποία προσφέρουν νέο έργο για πανεπιστημιακούς και συνεργάτες τους.
Σήμερα, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας έχει τμήματα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα και Άμφισσα. Η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, είναι να μοιράσει διοικητικά τα τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και όχι να δημιουργηθεί ένα νέο ΑΕΙ στη Στερεά Ελλάδα με πυρήνα το υπάρχον ΤΕΙ, όπως ζητεί η εκεί περιφέρεια.
Τα τμήματα με έδρα στη Λαμία θα απορροφηθούν από το Παν. Θεσσαλίας. Το τμήμα στο Καρπενήσι πάει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Παν. Αθηνών, ενώ για τα τμήματα σε Εύβοια και Βοιωτία έγιναν συζητήσεις με το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Αντίθετα, το ΕΚΠΑ, με ιδέα του αναπληρωτή πρύτανη Θωμά Σφηκόπουλου, όπως ανέφερε ο ίδιος, πρότεινε στον κ. Γαβρόγλου την απορρόφηση των τμημάτων της Χαλκίδας από το ΕΚΠΑ και τη μετεξέλιξή τους σε άλλα τμήματα. Στην πρόταση σχεδιάζεται και η συνεργασία με τις επιχειρήσεις της βιομηχανικής ζώνης σε Οινόφυτα, Σχηματάρι, Τανάγρα.
Η προχθεσινή Σύγκλητος του ΕΚΠΑ θα συζητούσε την εν λόγω πρόταση, ωστόσο οι διαμαρτυρίες των φοιτητών που παρενέβησαν, διέκοψαν τη συζήτηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις και στο ΕΚΠΑ και στο ΤΕΙ Χαλκίδας.
Στο ΕΚΠΑ διατυπώνονται ανησυχίες για τη διόγκωση της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών –προτείνεται να ιδρυθεί στη Χαλκίδα τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών, πλην των προτάσεων για νέα τμήματα οργάνωσης επιχειρήσεων και κοινωνιολογίας στην ίδια σχολή– καθώς και της Σχολής Θετικών Επιστημών. Μάλιστα, λέγεται ότι με βάση την πρόταση που έχει διατυπωθεί, ήδη πανεπιστημιακοί έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αναλάβουν ρόλο στις νέες δομές (π.χ. ινστιτούτα).
Στο ΤΕΙ Χαλκίδας, οι διδάσκοντες της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών προβληματίζονται για τη θέση τους στο υπό ίδρυση Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας. Το εν λόγω τμήμα αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επίσης, θα μπορεί να συνεργαστεί και με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, από την ηγεσία του οποίου πρόσφατα παραιτήθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής.