ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ05252020

Δευ, 25 Μαϊ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ Το ΤΕΙ Χαλκίδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το ΤΕΙ Χαλκίδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε διαβούλευση μέχρι την Δευτέρα το Σχέδιο Νόμου - Ποια τμήματα ιδρύονται στα Ψαχνά

Μια ιστορική μετεξέλιξη με πολλαπλά οφέλη βιώνει το ΤΕΙ Χαλκίδας. Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προχωρεί ταχύτατα το σχέδιο του υπουργού Παιδέια κ. Κ. Γαβρόγλου και ιδρύονται τα τέσσερα Γεωπονικά τμήματα 4ετούς φοίτησης (χωρίς Grecomaster) του ΕΚΠΑ που θα λειτουργήσουν στα Ψαχνά Ευβοίας.

Tα τμήματα αυτά εντάσσονται στην Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, βάση του Σχεδίου Νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 09:00.
Μάλιστα με μοναδικό θέμα το παραπάνω Σχέδιο Νόμου συνεδριάζει και η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδος ώστε να πάρει θέση, δεδομένου ότι το κύριο αίτημα των φορέων της Στερεας Ελλάδας είναι η ίδρυση του "Δελφικού Πανεπιστημίου" που θα διορθώσει μια αδικία: Θα πάψει η περιοχή μας να είναι η μοναδική χώρις Πανεπιστήμιο.
Ωστόσο, η αναβάθμιση του ΤΕΙ Χαλκίδας έχει πλεονεκτήματα, αφού είναι άμεση, με πολλά ποιοτικά, κοινωνικά  και οικονομικά οφέλη. Η ένταξή του στο ΕΚΠΑ σημαίνει περισσότεροι φοιτητές και καθηγητές, σύγχρονα κτίρια, διεθνή αναγνώριση και πολλά άλλα.
Παράλληλα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την συντονισμένη διεκδίκηση για ίδρυση ΑΕΙ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΧΝΑ
Τα σχετικά άρθρα του σχεδίου νόμου για τα πανεπιστημιακά τμήματα του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά, έχουν ως εξής:
1. Στο Ε.Κ.Π.Α. ιδρύονται τα εξής Τμήματα:
α) Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,
β) Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
γ) Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,
δ) Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,
ε) Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,
στ) Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας,
ζ) Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας,
η) Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας,
θ) Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού, με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας,
ι) Γενικό, με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών.
2. Το Γενικό Τμήμα της περίπτ. ι΄ της παρ. 1 καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α., δεν απονέμει πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών, αλλά παρέχει τη δυνατότητα εκπόνησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και Διδακτορικής Διατριβής.
3. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων της παρ. 1 και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση τα Τμήματα των περιπτ. η΄ και θ΄ που η εκπαιδευτική τους λειτουργία αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.
4. Στα Τμήματα της παρ. 1 λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός Πρόεδρος, με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 του ν. 4485/2017, έως την 31η-8-2019, οπότε και αναδεικνύεται πρόεδρος με εκλογική διαδικασία, διαφορετικά έως να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Οι Πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών, συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017. Στα Τμήματα των περιπτ. η΄ και θ΄ της παρ. 1 λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός Πρόεδρος από την 1η-9-2019 έως την 31η-8-2020.
5. Σε κάθε Τμήμα οργανώνεται Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος σύμφωνα με την περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του.
6. Σε καθένα από τα Τμήματα της παρ. 1, με εξαίρεση το Γενικό Τμήμα, συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π.
7. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του παρόντος άρθρου έχει διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
8. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του παρόντος γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195). Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.), σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72, καθώς και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.