ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ08152020

Παρ, 14 Αυγ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ένας απολογισμός πενταετίας για ένα μοναδικό Σχολείο στην Εύβοια με διαχρονικά λειτουργικά προβλήματα

Πριν από πέντε χρόνια λειτούργησε για πρώτη φορά στην Χαλκίδα το Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας. Είναι το μοναδικό Μουσικό Γυμνάσιο στο νομό και εγγεγραμμένοι μαθητές σε αυτό έρχονται καθημερινά από τις περιοχές: 
Βαθύ, Αυλίδα, Χαλκίδα, Ψαχνά, Ν. Αρτάκη, Ερέτρια, Θήβα, Σχηματάρι, Οινόφυτα, Δήλεσι, ενώ έχουν μετεγκατασταθεί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που διδάσκονται σε αυτό μαθητές από την Κάρυστο, την Λειβαδιά και την Σκύρο.

Κάθε χρόνο εισάγονται στο σχολείο 24 νέοι μαθητές με τη διαδικασία των εξετάσεων (παρόλο που οι αιτήσεις είναι κάθε χρόνο περίπου 50). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι τάξεις ως τη Β’ λυκείου, του χρόνου θα έχουμε τους πρώτους αποφοίτους οπότε θα λέγεται και επίσημα Μουσικό Σχολείο.
Στο Μουσικό Γυμνάσιο Χαλκίδας, διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα Γυμνάσια της χώρας.
Οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ατομικά και συλλογικά.
Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές του Μουσικού σχολείου έχουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα αυξημένο κατά περίπου 10 διδακτικές ώρες την εβδομάδα σε σχέση με τους συμμαθητές τους των κλασσικών γυμνασίων και λυκείων. Στα επιπλέον υποχρεωτικά μαθήματα ανήκουν η Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή θεωρία και η εκμάθηση δύο μουσικών οργάνων -πιάνο και παραδοσιακό βιολί- κι ενός ακόμη μουσικού οργάνου επιλογής του μαθητή.
Τα μουσικά σχολεία είναι υποχρεωτικά ολοήμερα καθώς η λήξη του ωραρίου είναι καθημερινά στις 15:30.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Για το σχολικό έτος 2018-2019 φοίτησαν 105 μαθητές. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ακατάλληλο και ανεπαρκές αφού κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 52 παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Διαθέτει 5 αίθουσες ατομικών μαθημάτων που κατασκευάστηκαν τον προηγούμενο Ιανουάριο, παράλληλα με τα μαθήματα, χωρίς παράθυρα και χωρίς εξαερισμό και κατέληξαν με πράσινους από τη μούχλα τοίχους μέσα σε δυο εβδομάδες από την κατασκευή τους.
Τελευταία, προστέθηκαν 2 αίθουσες ομαδικής διδασκαλίας που ξεκίνησαν να χτίζονται στις 22/8/18 στις βεράντες του κτιρίου. Οι αίθουσες αυτές δεν διαθέτουν ακόμη πόρτες, θέρμανση και φώτα.
Υπάρχουν τέσσερις τουαλέτες για τους μαθητές και μία τουαλέτα για τους 30 καθηγητές. Από το 2014 που ιδρύθηκε το σχολείο, τα απαραίτητα υλικά για τη διδασκαλία (καρέκλες, θρανία, έδρες, χάρτες, υλικά εργαστηρίου χημείας κλπ) εξασφαλίζονται με μεγάλη δυσκολία από άλλα σχολεία, ενώ τα μουσικά όργανα μέσω χορηγιών.
Δεν υπάρχει σίτιση των μαθητών του σχολείου, παρόλο που με βάση το ν. 1566/85 όλοι οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων δικαιούνται πλήρες μεσημβρινό γεύμα εφόσον το σχολείο τους είναι υποχρεωτικά ολοήμερο (8 ή 9 διδακτικές ώρες ημερησίως). Για το διδακτικό έτος 2017- 2018 είχε γίνει πρόβλεψη από το τμήμα προμηθειών του Δήμου Χαλκιδέων για σίτιση των μαθητών του Μουσικού, σάντουιτς και μήλο αντί για πλήρες μεσημβρινό γεύμα για εφήβους.
Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου είναι τρεις μόνιμοι καθηγητές ενώ οι υπόλοιποι τοποθετούνται κάθε χρόνο, είτε με απόσπαση είτε από τους πίνακες των αναπληρωτών με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Για παράδειγμα τα τέσσερα τμήματα που είχε πέρυσι το σχολείο έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία του,  γερμανικά και γυμναστική μια ώρα τη βδομάδα - μόνο για 3 μήνες.
Η τοποθέτηση καθηγητή θεωρίας της μουσικής, ενός από τα βασικότερα μαθήματα, έγινε το Φεβρουάριο. Όσον αφορά στα ατομικά μαθήματα μουσικού οργάνου που προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα (κάθε εβδομάδα 2 ώρες για το υποχρεωτικό όργανο και 2 ώρες για το όργανο επιλογής) δεν γίνονται γιατί υπάρχει έλλειψη καθηγητών.
Τα παιδιά πάντως ξεπέρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αφού το σχολείο στήθηκε από την αρχή με πολλές ελλείψεις, σε ακατάλληλο κτήριο και με πολλά λειτουργικά προβλήματα και ετοιμάζονται το καλοκαίρι του 2020 να ανοίξουν τα φτερά τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ