ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08022021

Παρ, 30 Ιουλ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ

ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ

Θα επανεξαταστεί αν είναι αναγκαίες

Δεν υπήρχαν μελέτες, ακαδημαϊκά κριτήρια "παρά μόνο πελατειακή λογική", λέγει η Υπουργός
Η κυβέρνηση ανέστειλε δυο Σχολές που είχαν εξαγγελθεί από τον κ. Γαβρόγλου για τα Ψαχνά. Πρόκειται για την Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής, Αειφορίας με δυο δράσεις: α) Διατροφής διαιτολογίας β) Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού. Και οι δυο δράσεις είχαν ενεργοποιηθεί νομοθετικά χωρίς αποφάσεις της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνολικά ανεστάλησαν... 36 νέα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Εκτός από τα Ψαχνά, στην Στερεά Ελλάδα δεν προχωρούν η Σχολή Λογοθεραπείας (Λαμία) και Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (Άμφισσα).

Τα τμήματα αυτά, που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους, να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.
Το Υπουργείο Παιδείας εξήγησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:
• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου  είδους αποφάσεις,
• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Όπως είναι φυσικό, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί  η  απρόσκοπτη και εύρυθμη  λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά, πως τα τμήματα αυτά ιδρύθηκαν στην πλειοψηφία τους με προσωπικές βουλευτικές τροπολογίες. Κάθε βουλευτής προεκλογικά, πήγαινε μια τροπολογία με την οποία ζητούσε να συσταθεί Πανεπιστημιακό τμήμα στο νομό του και του την περνούσαν. Συνολικά ανεστάλησαν 36 ΑΕΙ σε όλη τη χώρα.