ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ03052021

Τετ, 03 Μαρ 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ Επαναξιολόγηση για τις τρεις Σχολές Ψαχνών

Επαναξιολόγηση για τις τρεις Σχολές Ψαχνών

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Αναστολή λειτουργίας τριών τμημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στα Ψαχνά Εύβοιας».

 Η Υπουργός μίλησε για επαναξιολόγηση της περίπτωσης τους αλλά ο κ. Αποστόλου διαφώνησε και δήλωσε:
"Η επαναξιολόγηση που αποφασίσατε δεν στηρίζεται πουθενά, ούτε στα προγράμματα σπουδών, ούτε σε διαδικασίες λειτουργίας, ούτε σε έλλειψη χρηματοδότησης. Το ΕΚΠΑ συγκρότησε την προσωρινή Γενική συνέλευση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 5/3/2019 και την προσωρινή Γενική συνέλευση του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 11/7/2019.
Οι Γενικές συνελεύσεις των τμημάτων αυτών όρισαν επιτροπές που διαμόρφωσαν τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011.
Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και 80 του ίδιου νόμου.
Τελικά αυτό που κάνετε θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση και των συγκεκριμένων σχολών. Πρόκειται σαφώς για μια πολιτική απόφαση που δεν εδράζεται σε νέα ή μη πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών, γιατί μέχρι τη ψήφιση του νόμου τα προγράμματα σπουδών ήταν και υπαρκτά και -με χρήση μεταβατικών διατάξεων- πιστοποιημένα.
Είναι μια απόφαση σε διάσταση με τη στρατηγική βούληση του ΕΚΠΑ το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παγκοσμίως".
Η κα Κεραμέως υποστήριξε ότι τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:
• χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
• χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
• χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
• χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
• ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,υποτιμώντας έτσι τα Ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.