ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ04172021

Παρ, 16 Απρ 2021 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ - ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ - ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση για το όνειδος του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας, που λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες επί 13 χρόνια

Για μια ακόμη φορά μια διαχρονική ντροπή στην εκπαίδευση της Εύβοιας φτάνει στη Βουλή, με την ελπίδα κάποια στιγμή να υπάρξει αποκατάσταση. 
Μιλάμε για το E.E.E.EK. Χαλκίδας που ιδρύθηκε το 2004 και άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2007 προσωρινά σε 14 κοντέινερς (isobox), τα οποία εξ αρχής δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Μετά από 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και ελάχιστης συντήρησης, τα μαθήματα συνεχίζονται στις «προσωρινές αίθουσες διδασκαλίας – κοντέινερς» πάντα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που και φθορές έχουν υποστεί και δεν επαρκούν.
Σήμερα στο E.E.E.EK. Χαλκίδας φοιτούν 66 μαθητές, ενώ η δυνατότητα φοίτησης στις υφιστάμενες αίθουσες είναι μέχρι 45 μαθητές. Σε κάθε αίθουσα συνυπάρχουν 2 έως 3 τμήματα μαθητών, που χρήζουν διαφορετικής παιδαγωγικής προσέγγισης και διδασκαλίας, ενώ καλούνται να διδάξουν ταυτόχρονα 2 έως 3 εκπαιδευτικοί.
Το θέμα είναι και πάλι στη Βουλή με ερώτηση των Β. Αποστόλου και Ν. Φίλη περιγράφοντας τις ελλείψεις στις υποδομές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αναφέρουν ότι οι 66 μαθητές εξυπηρετούνται μόνο από τρεις τουαλέτες, οι οποίες είναι μικτές. Δεν υπάρχει στέγαστρο ώστε τα παιδιά να προστατεύονται από τη βροχή και τον ήλιο κατά τον προαυλισμό τους ή όταν μετακινούνται από τάξη σε τάξη ή στην τουαλέτα.
Τα παιδιά παραμένουν κλεισμένα στα κοντέινερς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακατάλληλες. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν οι υπόλοιποι απαραίτητοι χώροι για τη λειτουργία του E.E.E.EK., όπως αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα χαλάρωσης, αίθουσα για τη νοσηλεύτρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της έλλειψης των απαραίτητων χώρων είναι ότι:
 μαθητές και εκπαιδευτικός τάξης περιμένουν ορισμένες φορές στο προαύλιο να βρεθεί χώρος να κάνουν μάθημα,
η νοσηλεύτρια έχει εγκατασταθεί μέσα στην αποθήκη
 δεν δύναται να αξιοποιηθεί ο υπάρχων εξοπλισμός του σχολείου που παραμένει στην αποθήκη (π.χ. ο εξοπλισμός του φυσικοθεραπευτηρίου).

Πέραν των προαναφερθέντων ανεπαρκών κτηριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ). Επίσης, το 80% με 90% του προσωπικού κάθε χρόνο είναι αναπληρωτές με αποτέλεσμα τόσο η πλήρωση των θέσεων όσο και η προσαρμογή διδασκόντων και διδασκόμενων να λαμβάνει χώρα με μεγάλες καθυστερήσεις.  
Όσον αφορά την τήρηση των συνθηκών υγιεινής, τονίζεται ότι δεν υπάρχει μόνιμη καθαρίστρια κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, προκειμένου να καθαρίζει και να απολυμαίνει, με αποτέλεσμα την ευθύνη της καθαριότητας να αναλαμβάνουν εξολοκλήρου το Επιστημονικό και το Βοηθητικό Προσωπικό.
Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. δεν καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή γνωστική εξέλιξή τους, γεγονός το οποίο δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής κοινωνικής ένταξης και μετάβασης στην ενήλικη ζωή.
Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν την Υπουργό κυρία Νίκη Κεραμέως, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διδασκαλίας των μαθητών που φοιτούν στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Χαλκίδας και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη των διδακτικών στόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ