ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ ▶ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Το κουδούνι δεν χτύπησε ακόμη για τα προσφυγόπουλα

▶ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Το κουδούνι δεν χτύπησε ακόμη για τα προσφυγόπουλα

Μια δήλωση με νόημα από τον αναπλ. Τομεάρχη, υπεύθυνου για την Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτου Χατζηγιαννάκη.

“Δύο εβδομάδες πέρασαν από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού για όλα τα σχολεία της χώρας μας, αλλά για τα παιδιά από το camp της Ριτσώνας δεν χτύπησε ακόμα και πολύ φοβάμαι δεν θα χτυπήσει φέτος, παρότι υπάρχουν αίθουσες και έχουν καλυφθεί οι οργανικές θέσεις δασκάλων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων του δημοτικού.

Οι βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ένταξης, με σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επιτάσσουν να ανοίξουν τα σχολεία για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες. Εξάλλου, το Άρθρο 28 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον Νόμο 2101/1992, ορίζει την υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς δικαιολογίες.
Δικαιολογίες όπως ότι θα ανοίξει σχολείο εντός ή εκτός του camp, μια διαδικασία που θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια και θυμίζει τις ρατσιστικές πρακτικές προηγούμενων εποχών και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ προ του 1954 όταν απαγορευόταν στους αφροαμερικάνους να φοιτήσουν σε σχολεία λευκών.
Τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων συμμετέχοντας στο δημόσιο σχολείο έρχονται σε επαφή με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία, μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους για γνώση, επικοινωνία και δημιουργία δεσμών και σχέσεων. Ο μοναδικός τρόπος κοινωνικής ένταξης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού είναι η εκπαίδευση και η παιδεία, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά που έφυγαν από εμπόλεμες περιοχές και έχουν βιώσει τραγικές εμπειρίες.