ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ05292022

Παρ, 27 Μαϊ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ 852 προσφυγόπουλα της Ριτσώνας δεν πάνε σχολείο

852 προσφυγόπουλα της Ριτσώνας δεν πάνε σχολείο

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας

 
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του δήμου Χαλκιδέων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η Λαϊκή Συσπείρωση (Τσιβίκα, Σταματούκος), κατέθεσε ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. 
Όπως ειπώθηκε, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υψίστης προτεραιότητας γι’ αυτό ζητήσαμε να συζητηθεί άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό την επίλυσή του, προς την κατεύθυνση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων των παιδιών, προσφυγόπουλων ή μη, στη δωρεάν εκπαίδευση και γνώση με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές της πανδημίας. Ακολουθεί το ψήφισμα που κατατέθηκε.

Στον καταυλισμό προσφύγων της Ριτσώνας έχουν καταγραφεί 852 παιδιά που θα έπρεπε να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Από αυτά, τα 400 ήταν εγγεγραμμένα σε σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλκίδας και φτάσαμε στο σημείο με πέντε μήνες καθυστέρηση, να εγγραφούν 200 περίπου παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Νηπιαγωγείο που υπάρχει στη Δομή σαν παράρτημα του Νηπιαγωγείου Βαθέος Αυλίδας ενώ ταυτόχρονα ακόμα τόσα που εκκρεμούσε η εγγραφή τους σε σχολεία του Δήμου Χαλκίδας να ενταχθούν σε απογευματινά τμήματα, παρότι η ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός τριών μηνών από την ταυτοποίηση τους.

 

Εδώ και 10 μήνες κανένα προσφυγόπουλο δεν πηγαίνει σχολείο ούτε έχουν υπάρξει οι προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Ακόμα και το νηπιαγωγείο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα στη Δομή δεν λειτουργεί.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε όλες τις βαθμίδες. Να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές, Τμήματα Υποδοχής, Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων στα σχολεία. Αντίστοιχα, για τα νηπιαγωγεία που λειτουργούν μέσα στις Δομές, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόσβαση και συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, μεταφραστών.

  • Να εξασφαλίζεται η μετακίνηση τους με λεωφορεία με όλους τους κανόνες για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού.

  • Να διαμορφωθούν μέσα στους χώρους διαμονής κατάλληλοι χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας, βιβλιοθήκες ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους.

  • Να εξασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ο εμβολιασμός των παιδιών. Η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική κάλυψη με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στην δομή.