ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι03212023

Δευ, 20 Μαρ 2023 10pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΑΙΔΕΙΑ Αρχιτεκτονική τοπίου σε Βαλένθια, Βαρκελώνη

Αρχιτεκτονική τοπίου σε Βαλένθια, Βαρκελώνη

Πρόγραμμα δυο εβδομάδων για 14 μαθητές τπυ 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Χαλκίδας υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία και τη 2η ροή μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+ ΚΑ1 στο οποίο συμμετείχαν 14 μαθητές/ριες των τομέων α) Γεωπονίας Τροφίμων Περιβάλλοντος, β) Δομικών Έργων και γ) Πληροφορικής με τέσσερις συνοδούς εκπαιδευτικούς.
 
Στο διάστημα της παραμονής τους στην Ισπανία από7 έως 22 Δεκεμβρίου 2022, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Αρχιτεκτονική Τοπίου – UrbanGardening», και ενσωματώθηκαν πλήρως στην καθημερινότητα των κατοίκων της Βαλένθιας και της Βαρκελώνης στις οποίες διέμειναν για δεκατέσσερις ημέρες.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα κινητικότητας που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το φορέα υποδοχήςMOVEUPROFESSIONALSERVICESS.L., οι μαθητές/τριες ασχολήθηκαν με θέματα ψηφιακής χαρτογράφησης και ιδιαίτερα της ψηφιακής σάρωσης με μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (Drone) και την επεξεργασία των δεδομένων με στόχο την αποκατάσταση τοπίου. Οι επισκέψεις σε κήπους και αστικά περιβάλλοντα, πρόσφεραν μια μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τις αρχές αρχιτεκτονικής τοπίου και τη συνδρομή τους στην αναβάθμιση των υποβαθμισμένων αστικών περιοχών.
 
Ειδικότερα, κατά την ξενάγηση τους στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Βαλένθια (JardiBotanic de laUniversitat de Valencia), θαύμασαν σπάνια είδη δέντρων-φυτών και παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό εργαστήριο κατασκευής κήπου σε γυάλα (Terrariums).
 
Οι βασικές αρχές αρχιτεκτονικής τοπίου σε αστικά περιβάλλοντα αποτέλεσαν το κύριο θέμα της θεωρητικής εκπαίδευσης ενώ το εργαστηριακό μέρος περιλάμβανε την χαρτογράφηση τοπίου με droneπου πραγματοποιήθηκε στο πάρκο της πόλης Τεχνών και Επιστημών της Βαλένθια και την μετέπειτα επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν με δημιουργία τρισδιάστατης απεικόνισης του πάρκου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 
Ακολουθώντας με συνέπεια το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, οι μαθητές/ριες περπάτησαν στους πεζόδρομους του πανέμορφου ιστορικού κέντρου της Βαλένθια και ξεναγήθηκαν σε ένα πλήθος μνημείων και αξιοθέατων ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, τα έξοδα των οποίων καλύφθηκαν πλήρως από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις:
• στα Μουσεία Ταυρινό (MuseoTaurinodeValencia), Φυσικής Ιστορίας (Museo de CienciasNaturales), Κεραμικών (MuseoNacionaldeCeramica), Επιστημών(MuseudelesCiencies) και το Ινστιτούτο Μοντέρνας Τέχνης (InstitutValenciad’ArtModerne)
• στο Ωκεανογραφικό (L’Oceanografic), ένα ανοιχτό θαλάσσιο πάρκο με το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης και στο Ημισφαίριο (L’Hemisferic) τα οποία βρίσκονται στην πόλη των Τεχνών και των Επιστημών που αποτελεί το διασημότερο έργο του Βαλενθιανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.
• Στη λιμνοθάλασσα Αλμπουφέρα, όπου απόλαυσαν βαρκάδα και ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό σπίτι των ψαράδων
 
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής τους στην πόλη της Βαρκελώνης οι μαθητές/ριες επισκέφθηκαν:
• Το ιστορικό κέντρο της πόλης και τη μεγαλοπρεπή ρωμαιοκαθολική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια (LaSagradaFamilia)
• Τα εμβληματικά κτίρια του διάσημου αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (ΑntoniGaudi),Κάζα Μπατλό (CasaBatllo) και Κάζα Μιλά (CasaMila)
 
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση και βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών τόσο στην Αγγλική όσο και Ισπανική γλώσσα καθώς και ανάπτυξη νοοτροπίας διεθνοποίησης κατανοώντας τη σημασία της πολυγλωσσίας.
 
Παιδαγωγική Ομάδα
Υπεύθυνος Συντονισμού: Γεώργιος Κεσελόπουλος – Πληροφορικής
Δημήτριος Πανταζόπουλος – Πληροφορικής
Νικολέτα Κούρνη–Φυτικής Παραγωγής
Ιωάννης Ηλιοδρομίτης – Χημικός