ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ05192022

Τρι, 17 Μαϊ 2022 9pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Alpha Bank αρωγός στο έργο Συλλόγων εθελοντών πυροσβεστών

Ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Alpha Bank κύριος Ισίδωρος Πάσσας,  παραδίδει το κλειδί του οχήματος στον Γραμματέα του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου Ευβοίας κύριο Νίκο Ενωτιάδη

Παράδοση 6 πυροσβεστικών οχηµάτων από την Alpha Bank σε Συλλόγους Εθελοντών Δασοπυροσβεστών σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική

Την ισχυρή της δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος κάνει πράξη για μία ακόμη φορά η Alpha Bank,
στηρίζοντας έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τη δωρεά πυροσβεστικών
οχημάτων σε εθελοντικούς συλλόγους πυροσβεστών και την οικονομική υποστήριξη του έργου δασοπυρόσβεσης
σε περιοχές της χώρας.

Περισσότερα...

"Eλάτε να πάρετε ξύλα" λέει ο κ. Τσαπουρνιώτης

Εκατοντάδες τόνοι ξυλείας έχουν συσσωρευτεί στην παραλία της Κρύας Βρύσης.

Όσοι από τους κατοίκους της περιοχής επιθυμούν μπορούν να πάρουν ξύλα.
"Υπάρχουν μηχανήματα του Δήμου που βοηθούν στην φόρτωση! Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των ακτών μας", δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Πρόβλημα το ακατάλληλο νερό στο Πανόραμα;

Επιτακτική ανάγκη άμεσης λύσης στο χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης του οικισμού Πανοράματος της Δ.Ε. Ληλαντίων του Δήμου Χαλκίδας όπου διαβιούν 150 οικογένειες χωρίς κατάλληλο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση ή και χωρίς καθόλου νερό, ζητά με επερώτηση της προς τον κ. Κελαϊδίτη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ευβοίας, Ακριώτου Θεοδώρα.

Περισσότερα...

ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗ Β. ΕΥΒΟΙΑ

Μεγάλα πρακτικά προβλήματα αποκαλύπτουν οι μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής

Ένα πλήθος επιστημόνων και μελετητών έχει σκύψει πάνω από την Βόρεια Εύβοια ώστε να προτείνει τρόπους για την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών από τις περσινές πυρκαγιές. 
Παράλληλα η αποκατάσταση θα πρέπει να συνοδευτεί με έργα ανάπτυξης ώστε η περιοχή να αναγεννηθεί οικονομικά και κοινωνικά κάτι που οφείλεται στην μακρόχρονη εγκατάλειψη όλου του νομού. Φαίνεται λοιπόν πως δυο είναι τα κορυφαία προβλήματα που εντοπίζονται.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα για την αναδάσωση στην Βόρεια Εύβοια είναι το πού θα βρεθεί το φυτευτικό υλικό. Για να αναδασώσουν το 30% του δημόσιου δάσους, περίπου 23.000 στρέμματα, χρειάζονται 1,5 εκατ. φυτά. Για την ελάτη θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια εφόσον βρουν τους κατάλληλους σπόρους. Σε μια πιλοτική αναδάσωση στη Λίμνη μπόρεσαν να φυτεύσουν μόνο 51 στρέμματα, γιατί τόσα ήταν τα φυτώρια που διέθετε η πολιτεία. Υπολογίζεται ότι το κόστος της αναδάσωσης στη βόρεια Εύβοια θα ανέλθει σε 31,5 εκατ. ευρώ.
 
Αυτή δεν είναι η μόνη επιπλοκή. Μια ιδιαιτερότητα της Εύβοιας είναι ότι μεγάλο μέρος των δασικών εκτάσεων στο νησί είναι ιδιωτικές (το 62% στην περιοχή της Ιστιαίας και το 23% στη Λίμνη). Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων. 
Μέχρι τον Μάιο θα παραδώσουν μελέτη για τη δημιουργία ζώνης προστασίας 200 μέτρων γύρω από το Αχλάδι και τις Γούβες, με στόχο την προστασία των οικισμών και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των δασικών εκτάσεων δίπλα στα χωριά γιατί είναι διακατεχόμενες ή συνιδιόκτητες. 
Εκπρόσωποι του συλλόγου των επαγγελματιών της Αγίας Αννας είπαν επίσης ότι, η κοπή των καμένων δέντρων γύρω από τον οικισμό δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί ανήκουν σε ιδιώτες. Ενδιαφέρον είναι και έτερο παράδειγμα που ειπώθηκε δημόσια: Ιδιωτικός δασικός συνεταιρισμός ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να πληρωθεί για τους καμένους κορμούς που κόπηκαν από ιδιωτικές εκτάσεις για να γίνουν κορμοδέματα. Όταν το υπουργείο ζήτησε τιμολόγια παρελθόντων ετών ώστε να υπολογιστεί η τιμή, εκείνοι απάντησαν ότι δεν έκοβαν ποτέ τιμολόγια…
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για την περιοχή είναι η διαχείριση της βιομηχανικής περιοχής στο Μαντούδι, η διαχείριση της πλούσιας αυθαίρετης δόμησης στους παράκτιους οικισμούς και η προστασία των ρεμάτων. Την πρώτη φάση των δύο μελετών παρουσίασαν οι πολεοδόμοι Βασίλης Γκοιμίσης (Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού) και Στέλιος Τσακίρης (Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας), δίνοντας την εικόνα της περιπλοκότητας των προβλημάτων. «Η περιοχή είναι ουσιαστικά τριχοτομημένη», ανέφερε ο κ. Γκοιμίσης, «γύρω από την Αιδηψό, την Ιστιαία και τα Βασιλικά. Μόνο δύο από τις πέντε δημοτικές ενότητες έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης, ενώ πολλοί παραλιακοί οικισμοί έχουν αυθαίρετη δόμηση». 
«Η περιοχή έχει ένα θεσμοθετημένο πολεοδομικό σχέδιο, ένα υπό θεσμοθέτηση και ένα “παγωμένο”, τα οποία πρέπει και αυτά να επανεξεταστούν γιατί παρουσιάζουν μεταξύ τους ανομοιογένειες», ανέφερε ο κ. Τσακίρης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αγίας Αννας, της οποίας μέρος «έχει χτιστεί σε εκτάσεις που δόθηκαν μέσω αναδασμού, επομένως για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται γη υψηλής παραγωγικότητας και δεν μπορεί να πολεοδομηθεί». Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσιάστηκαν, μεγάλο μέρος των παραλιακών οικισμών «βασίζεται» στην αυθαίρετη δόμηση.

Το βασικότερο, όμως, ζήτημα αφορά το μέλλον της βιομηχανικής περιοχής στο Μαντούδι. Τοπικοί φορείς ζητούν να χαρακτηριστεί μέσης όχλησης, κάτι που θα συνεπαγόταν το κλείσιμο της μονάδας λευκόλιθου της ΤΕΡΝΑ (πρώην Σκαλιστήρη), η οποία απασχολεί περί τα 180 άτομα. Η μονάδα σήμερα υπολειτουργεί, ωστόσο τοπικοί σύλλογοι την υποδεικνύουν ως μόνιμη πηγή περιβαλλοντικής όχλησης, ενώ ανησυχούν για το πώς αυτή σχεδιάζει να μετεξελιχθεί. Από πλευράς ΤΕΡΝΑ επισημαίνεται ότι έχει εγκατασταθεί μονάδα αποθείωσης που λειτουργεί κανονικά για τον περιορισμό της όχλησης, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής χρήσης της μονάδας. Το πιθανότερο, πάντως, είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο να μη θίξει τη βιομηχανική περιοχή.

Ένταξη Κύμης, Αλιβερίου στα Πολεοδομικά Σχέδια

Καθορισμός χρήσεων γης και πλήρης χωροταξικός σχεδιασμός

 
Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου μπήκε στις πρώτες 15 περιοχές που προκηρύχθηκαν από το ΤΕΕ για την εκπόνηση μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
 
Συγκεκριμένα, αναρτήθηκαν οι αποφάσεις του ΤΕΕ που αφορούν στην προκήρυξη διαγωνισμών στις 15 πρώτες περιοχές που θα εκπονήσουν μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Β’ κύκλου – από τους συνολικά τέσσερις – του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» της μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης της χώρας (συνολικά αφορά 229 Δήμους και 768 Δημοτικές Ενότητες). 
 
Μέσα σε αυτούς -και μάλιστα 2ος σε σειρά προτεραιότητας- είναι και ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου. Η απόφαση αφορά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Κύμης, Κονίστρων, Ταμυναίων, Αυλώνος και Διστύων) και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.015.959 ευρώ.
 
Η ένταξη του Δήμου στα Πολεοδομικά Σχέδια και τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό αποτελούσε επί χρόνια μεγάλο στοίχημα, καθώς καθορίζει τις χρήσεις γης και κατ’ επέκταση την αναπτυξιακή κατεύθυνση κάθε περιοχής, ώστε να μπορέσει να οργανωθεί σε ένα σύγχρονο Δήμο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες του. Η τεχνική επάρκεια, η σοβαρότητα και η συνέπεια που αντιμετώπισαν το θέμα οι αρμόδιοι αιρετοί σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, συνεργαζόμενοι άψογα με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την ευθύνη των μελετών έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά οι Δήμοι, οι πολίτες και οι φορείς, θα συμμετέχουν με προτάσεις στη διαδικασία της εκπόνησης της μελέτης.
 
Σημειώνεται ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, αντικαθιστούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ) ή τα ΣΧΟΟΑΠ για τους Δήμους της χώρας, δηλαδή καθορίζουν σχεδόν τα πάντα σε έναν Δήμο και κυρίως την κατεύθυνση στην οποία θα αναπτυχθεί.
 
Ο Δήμος, που με βάση το σχέδιο Καλλικράτης προέκυψε μετά τη συνένωση πέντε (5) Καποδιστριακών Δήμων (σημερινές Δημοτικές Ενότητες), έχει δύο Γ.Π.Σ. (Ταμυναίων, Κύμης) και τρία (3) ΣΧΟΟΑΠ (Αυλώνος, Δυστίων, Κονιστρών), τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο μελέτης το καθένα. Η ολοκλήρωση του κάθε ενός απ΄ αυτά ήταν δύσκολη, χρονοβόρα και πολυέξοδη.
Τώρα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό της Κύμης ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν κατά την εκπόνηση της μελέτης του Γ.Π.Σ.
 
Επίσης το Αλιβέρι έχει το Παλαιότερο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έγινε στην δεκαετία του 1980. Είναι μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο Πολεοδομικό Σχέδιο, να καθοριστούν οι χρήσεις γης και να δρομολογηθεί η ανάπτυξη όλου του Δήμου.
Για αυτό τον λόγο, όλοι οι Δημότες, αλλά κυρίως οι Τεχνικοί, οι Οικονομολόγοι και άλλοι μπορούν να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν στον Δήμο για την ανάπτυξη του τόπου, προς όφελος όλων των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ