ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι έξυπνες προτάσεις μαθητών του 25ου Δημοτικού για το Κυνοκομείο

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 25ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας επισκέφτηκαν το Κυνοκομείο του Δήμου Χαλκιδέων, όπου ξεναγήθηκαν αλλά και πήραν συνέντευξη από την προϊσταμένη του κυνοκομείου Δέσποινα Τοραμάν.

Περισσότερα...

ΟΡΙΣΤΙΚΗ "ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ" ΣΤΑ ΕΞΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΚΥΡΟΥ

Και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με αρνητική γνωμοδότηση απορρίπτει και το έργο και τα αντισταθμισιτκά μέτρα που προτείνονται - Στα "απάτητα βουνά" η περιοχή.
Οριστικό τέλος στα σχέδια κατασκευής έξι αιολικών πάρκων στην απάτητη νότια Σκύρο φαίνεται να βάζει και η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για "ταφόπλακα" της εν λόγω επένδυσης και έχει αξία το σκεπτικό της σοβαρής αυτ'ης απόφασης.
Οπως εκτιμά το Υπουργειο πλέον, η κατασκευή του έργου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας, όπως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός. Παράλληλα, απορρίπτει τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτάθηκε να πραγματοποιηθούν σε άλλες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αποσκοπούν στην ακεραιότητα του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το ίδιο το έργο.

Οπως αναφέρει η γνωμοδότηση της υπηρεσίας:

 

• Τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κατασκευής των έργων και κυρίως ο μαυροπετρίτης και ο σπιζαετός, κινδυνεύουν από θανάτωση λόγω πρόσκρουσης στις ανεμογεννήτριες, καθώς ανήκουν στα ευπαθή σε επιπτώσεις από εγκατάσταση ανεμογεννητριών είδη.

• Η Σκύρος αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό πέρασμα και μεταναστευτικό σταθμό για την αποδημητική ορνιθοπανίδα, καθώς 102 είδη από τα 173 που έχουν καταγραφεί στο νησί απαντώνται κατά τη μεταναστευτική περίοδο, ανάμεσά τους και πολλά αρπακτικά είδη. Τα μεταναστευτικά πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις ανεμογεννήτριες, καθώς ταξιδεύουν σε μεγάλα σμήνη και κατά μήκος καθορισμένων διαδρομών. Τυχόν εμπόδια που προκαλούν φραγμό στις διαδρομές αυτές, όχι μόνο προκαλούν ατυχήματα λόγω πρόσκρουσης αλλά και υποχρεώνουν τα πουλιά να δαπανήσουν επιπλέον κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα για να παρεκκλίνουν της πορείας τους και να εγκαταλείψουν τους δεδομένους σταθμούς ανάπαυσης. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένονται να είναι ιδιαίτερα έντονες στο εν θέματι έργο, καθώς η διάταξη των ανεμογεννητριών είναι σε επάλληλες σειρές εγκάρσια στον άξονα μετανάστευσης των πουλιών.

• Τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων, όπως η εγκατάσταση συστημάτων αποτροπής πρόσκρουσης με τον θόρυβο που παράγουν, θα επιφέρουν επιπλέον εκτοπισμό των ειδών ορνιθοπανίδας από τα κύρια ενδιαιτήματά τους, ειδικότερα για τον μαυροπετρίτη, όπου η αποικία της Σκύρου είναι η βορειότερη σημαντική αποικία του είδους στην Ελλάδα.

• Η υπηρεσία «καυτηριάζει» τη χρήση μέτρων και διαχειριστικών δράσεων από προγράμματα LIFE που πραγματοποιήθηκαν για την προστασία του μαυροπετρίτη, ως αντιστάθμιση στις επιπτώσεις των έργων. Οπως αναφέρει, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του τόπου όπου εκπονείται το έργο, και όχι στην ανάπτυξη αποικιών σε περιοχές που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.

 

• Τέλος σημειώνει ότι η κατασκευή των έργων θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη αλλοίωση του υψηλής αισθητικής αξίας φυσικού τοπίου της προστατευόμενης περιοχής.

Οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο της συγκεκριμένης υπηρεσίας όσο και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ) πιθανότατα θα οδηγήσουν στην απόρριψη του έργου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η ένταξη της περιοχής στα «απάτητα βουνά», ένα διετές καθεστώς προστασίας, μέχρι την έγκριση του οριστικού πλαισίου για την περιοχή.

ΜΕ 7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΙΕΣ

Ένα σημαντικό έργο που αφορά μια τουριστική περιοχή με ιδιαίτερο κάλος

Εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση το έργο του βιολογικού καθαρισμού και των δικτύων μεταφοράς λυμάτων της κοινότητας Πετριών του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου.

Περισσότερα...

ΝΙΚΗ, Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ

Ποια είναι η διαδρομή για ένα έργο που συνεχώς επιστρέφει αλλά ποτέ δεν εγκρίνεται

Βαλτωμένο ειναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά προτζεκτ που σχεδιάζονται στην Ελλάδα. Η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με ακόμα μια αρνητική γνωμοδότηση για το έργο καθώς “κόπηκε” από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας το mega αιολικό ισχύος 299,6 MW, που δρομολογείται στη Σκύρο. 
Πιο συγκεκριμένα το συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ εκτός από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έχει λάβει αρνητική απάντηση τόσο από το Δήμο Σκύρου όσο και από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος  γνωμοδότησε αρνητικά στη ΜΠΕ του έργου, το περασμένο καλοκαίρι.

Ωστόσο παρά την αρνητική απάντηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των έργων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά,  παρά την αρνητική γνωμοδότηση για το έργο  το συμβούλιο δεν παραγνωρίζει τις σημαντικές εθνικές ανάγκες που καλύπτονται από την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Το έργο που πάντα επιστρέφει

Τα σχέδια του έργου αναφέρουν πως θα αποτελείται από 6 μικρότερους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 299,6 MW. Το συγκρότημα έχει 58 ανεμογεννήτριες και προβλέπεται να υλοποιηθεί στη θέση «Νότια Σκύρος – Όρος Κόχυλας» του Δήμου Σκύρου. 
Το αρχικό σχέδιο ανέφερε την τοποθέτηση 64 ανεμογεννητριών, ωστόσο μετά από τροποποίηση της άδειας ο αριθμός τους έπεσε στις 58. Το νήμα του έργου ξεκινάει πριν από 10 χρόνια περίπου όταν και εξασφάλισε τη σχετική άδεια από τη ΡΑΕ . Φορέας του έργου είναι η Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε., θυγατρική της ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ. η οποία απορροφήθηκε από την EREN Hellas.

Αιτίες απόρριψης

Όπως προκύπτει από τον φάκελο ΜΠΕ το μεγαλύτερο μέρος της χωρικής εγκατάστασης προβλέπεται εντός περιοχής Natura. Επιπλέον τα αιολικά και τα συνοδά έργα, όπως δρόμοι για την πρόσβαση στις υποδομές, βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος τους εντός δασικών εκτάσεων.

Σημείο “κλειδί” των εξελίξεων φαίνεται πως είναι το πτηνό “Μαυροπετρίτης”. Στο χώρο που προβλέπεται να αναπτυχθεί το έργο ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πτηνού στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν μελέτες στις οποίες στηρίχθηκαν οι αρνητικές αποφάσεις των φορέων,  η ΜΠΕ του πρότζεκτ έχει υποτιμήσει περίπου κατά 50% τον πραγματικό πληθυσμό του πτηνού  και κατ επέκταση εκτιμούν πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κρίνεται ανεπαρκής.

Στη λίστα των φορέων γνωμοδότησης για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να προστεθεί και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη στις 30 Μαρτίου από το Υπουργείο,  η Ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα προχωρήσει σε διενέργεια αυτοψίας στο πλαίσιο της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αιολικού έργου συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων οδοποιίας και διασύνδεσης του με το σύστημα.

Παρόλα αυτά  τόσο η εταιρεία όσο και το ΥΠΕΝ δεν εγκαταλείπουν το έργο και προσπαθούν να βρεθεί η χρυσή τομή. Η εταιρεία αιτήθηκε στο Υπουργείο να ανάψει το “πράσινο” φως καθώς εκτιμά πως το έργο είναι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος. Από τη δική του πλευρά το Υπουργείο επανήλθε στον ΟΦΥΠΕΚΑ με αίτημα για επανεξέταση των παραμέτρων και ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα σε άλλη περιοχή της χώρας για τα είδη που απειλούνται στο νησί.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως η ενεργειακή μετάβαση και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι μονόδρομος και τέτοια μεγάλα πρότζεκτ αποτελούν έργα ορόσημα για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο για να επιβεβαιώσουν οι ΑΠΕ πως είναι προς όφελος περιβάλλοντος και πολιτών θα πρέπει να υλοποιούνται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Πλαίσια που σέβονται το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και χωροθετούνται σε σημεία ουδέτερα.

ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΠΕ "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΕΞΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

Ομόφωνη η γνωμοδότηση, ποιο το σκεπτικό - Ποια έργα αποφάσισε το Σώμα για την Εύβοια

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας: γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση έξι (6) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 299,6 MW [συνολικά 58 ανεμογεννητριών (Α/Γ)] στη θέση «Νότια Σκύρος – Όρος Κόχυλας» του Δήμου Σκύρου, με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας, αλλά και την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύρου. 
 
Για την αξιοπιστία του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνεται ότι η παρούσα αρνητική έκφραση γνώμης του, δεν παραγνωρίζει τις σημαντικές εθνικές ανάγκες που καλύπτονται από την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Θυίζουμε ότι πλήθος φορέ3ων και συλλόγων μιλούν για ευθέια επέμβαση στην φύση με κυρίαρχο την προστασία του μαυροπετρίτη. 
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
 
 
Η Περιφέρεια ενέκρινε την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2023, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα. Μεταξύ αυτών και τα εξής:
 
-Δημιουργία του λευκώματος: «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».
 
- Διεξαγωγή της διοργάνωσης του «ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2023».
 
- Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Ερέτριας.
.
- Συντήρηση Σχολικών και Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Τ.Κ. Κηρίνθου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας.
- Εργασίες αποκατάστασης βλαβών εξωτερικών όψεων και στέγης Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα περιβόλια του Δ. Κύμης-Αλιβερίου.
- Εργασίες αποκατάστασης βλαβών εξωτερικών όψεων και στέγης Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα περιβόλια του Δ. Κύμης-Αλιβερίου.
- Κατασκευή στεγάστρου Δημοτικού Γηπέδου Προκοπίου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.
- Προμήθεια εξοπλισμού για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαλκίδας «Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ».
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συνεδριάσαμε υπό το βάρος της απώλειας του Τάσου Χρονά και για άλλη μια φορά μνημονεύσαμε τον αγαπημένο μας “δάσκαλο της Αυτοδιοίκησης”. Λειτουργώντας συνθετικά, προχωρήσαμε με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία σε μια σειρά αποφάσεων για την υλοποίηση έργων και δράσεων, που έχει ανάγκη ο τόπος μας".
 
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου κληθήκαμε να αποχαιρετήσουμε τον Τάσο Χρονά, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Παράλληλα, υποδεχτήκαμε τον Αντώνη Αλεξό, που τον αντικατέστησε και ορκίστηκε Περιφερειακός Σύμβουλος ενώπιον του σώματος».
 
- Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Τάσου Χρονά τηρήθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης σήμερα, Τρίτη 04 Απριλίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία) και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.
 
Ακολούθως, ορκίστηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας ο Αντώνης Αλεξός, ως πρώτος επιλαχών του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας», ενώ συζητήθηκαν ερωτήσεις Περιφερειακών Συμβούλων και κατεπείγοντα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ