ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ07022020

Πεμ, 02 Ιουλ 2020 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Αποχαρακτηρισμός και διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

για την Παλιά Αγορά

 

 

Το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Ακούστηκαν όλων των ειδών οι απόψεις. Υπήρξαν προτάσεις για αναστήλωση της αγοράς, για κατεδάφιση, καβγάδες, εντάσεις, για να καταλήξουν όλα μετά από 5 ώρες με την ομόφωνη αποδοχή του Δημοτικού Συμβουλίου των προτάσεων του Δημάρχου Χαλκίδας Αθανάσιου Ζεμπίλη. Αποχαρακτηρισμός, κατεδάφιση και διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

 

Ξεκίνημα με ενστάσεις                       Στο ξεκίνημα της συζήτησης υπήρξαν ενστάσεις από τον κ. Χρήστο Παγώνη για το γεγονός ότι συμμετείχε και η επιτροπή διαβούλευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Καθώς όπως τόνισε, ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι η κουβέντα αυτή θα γινόταν 15 Δεκεμβρίου, μετά πήγε 15 Ιανουαρίου, ενώ από μεριάς του κ. Παγώνη και από μεριάς του κ. Φραντζή είχαν ζητήσει να γίνει άμεσα για να τελειώνει αυτό το θέμα. Αντ΄αυτού, με μια επείγουσα διαδικασία, δυο μήνες πριν τις εκλογές, έρχεται ένα θέμα να συζητηθεί μαζί με την επιτροπή διαβούλευσης εντελώς παράτυπα και εκτός νομο- θετικού πλαισίου.Ο κ. Ζε-
μπίλης τότε απάντησε ότι λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος, το σκοπιμότερο θα ήταν να μην γινόταν
αυτό που γινόταν κατά το παρελθόν και δεν υπήρχε ο ουσιαστικός και γόνιμος
διάλογος.

 

Η πρόταση Ζεμπίλη                                                                              Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, εκφράζοντας την δική του πρόταση για το μέλλον της δημοτικής αγοράς. "Το να μείνουμε από ρομαντική άποψη,στο χαρακτηρισμό του συγκροτήματος ως διατηρητέου χώρου, το σίγουρο είναι ότι θα εγκλωβιστούμε για τα επόμενα 100 χρόνια. Το κτιριακό συγκρότημα καταρρέει αλλά δεν υπάρχει καμία πρόταση. Αν και έχω δει προτάσεις μέσω υπολογιστή καμία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, η νέα προγραμματική περίοδος δεν προβλέπει οικοδομικά κτήρια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων είναι μια πηγή αλλά θα πρέπει να προκύπτει ότι άμεσα αξιοποιούνται τα χρήματα σε επένδυση. Από τον αγώνα που κάναμε όλο αυτό τον καιρό και  κάναμε μια τεράστια προσπάθεια με όλες τις υπηρεσίες, όλες αποδέχθηκαν ότι δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση.Η πρόταση
μας θα είναι να εμμείνουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση του 1990
περί μη χαρακτηρισμού, ηοποία δεν σημαίνει αυτομάτως και κατεδάφιση."

 

Επιτροπή διαβούλευσης

Ακολούθησε η επιτροπή διαβούλευσης, η οποία αποτελούνταν ενδεικτικά από την κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, τον κ. Ηλία Θαλάσση, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, τον κ. Νίκο Γεωργάτο, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, τον κ. Θανάση Δεμερούτη, εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου, εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, εκπρο-
σώπους αρχιτεκτόνων και τοπογράφων μηχανικών, εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας κ.α. Οι προ-τάσεις της επιτροπής ήταν αρκετές, σύντομες και ενδιαφέρουσες στην πλειοψηφία τους. Άλλες μιλούσαν για άμεση κατεδάφιση και άλλες για αναστήλωση της.
Ακούστηκαν προτάσεις για δημιουργία συνοικιακών καταστημάτων όπως καφενεία, μαγαζιά που θα φιλοξενούν τοπικά προϊόντα της Ευβοϊκής θάλασσας και γης, εκθεσιακούς χώρους με φωτογραφίες που αναπαριστούν τη μικρογραφία μιας ολόκληρης ζωής, δημιουργία χώρων πρασίνου, σύνδεση της Παραλίας Χαλκίδας με τη Δημοτική Αγορά, τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, ενώ τονίστηκε από πολλούς η κατεδάφιση και του πάρκινγκ στην πλατεία αγοράς καθώς και η πλήρης αναμόρφωση και σύνδεση της πλατείας αγοράς με τη Δημοτική Αγορά. Κοινός γνώμονας όλων είναι ότι μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση η αγορά θα πρέπει να καθαριστεί, να φωταγωγηθεί και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες νυχτερινής φύλαξης της για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η καταπάτηση που υφίσταται μέχρι τώρα από χρήστες ναρκωτικών ουσιών κτλ.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον κ. Δημήτρη Αναγνώστου να δηλώνει ότι το δημοτικό συμβούλιο δέχεται ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου για αποχαρακτηρισμό της Δημοτικής Αγοράς, δηλαδή να εισηγηθούν ως σώμα να αποχαρακτηριστεί με καινούργια απόφαση το κτίριο ως διατηρητέο και τελικάνα ακολουθήσει η κατεδάφιση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ