ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ07042020

Παρ, 03 Ιουλ 2020 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Συνεχιζεται η διαμαχη

Συνεχιζεται η διαμαχη

Δημοτική Αγορά

Συνεχιζεται η διαμαχη

• Ποιοι βλέπουν στη Δημοτική Αγορά «απαξιωμένο ερείπιο»;
• Ποιοι τρέμουν τις μπουλντόζες;

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων, ο επαναχαρακτηρισμός της Δημοτικής Αγοράς Χαλ-
κίδας στις 13 Μαρτίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) και το Κεντρικό
Αρχαιολογικό Συμβούλιου (ΚΑΣ), ως διατηρητέου μνημείου, δεν τερμάτισε το ζήτημα που δείχνει να
έχει διχάσει τόσο έντονα την πόλη της Χαλκίδας. Ο Δήμος δηλώνει ότι έγκειται απόφαση και από τον
Υπουργό Πολιτισμού. Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλκίδας για την Διάσωση της Αγοράς δεν
άργησε να δώσει την δική της απάντηση.

Η επανάκτηση του κέντρου της πόλης
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών αναφέρει ότι στην ανακοίνωση του ο κ. Δήμαρχος δεν εκφράζει τη διαφωνία του με τη σχετική γνωμοδότηση, ούτε μπαίνει στην ουσία του ζητήματος ως όφειλε, θέτοντας σε δημόσια κριτική τα επιχειρήματα των μελών του Συμβουλίου ΚΣΝΜ-ΚΑΣ. Αντίθετα, καταγγέλλουν, αμφισβητεί την εγκυρότητα ενός θεσμικού οργάνου, αρμόδιου σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και επιχειρεί να προδικάσει ότι η τελική υπουργική απόφαση της κήρυξης της Αγοράς θα είναι αντίθετη με την κατά πλειοψηφία εκφρασμένη
γνωμοδότηση αυτού του οργάνου. Ο κ. Δήμαρχος, συνεχίζουν, προσδοκά προφανώς διαφορετική γνωμοδότηση, σύμφωνη με τη δική του εκπεφρασμένη επιθυμία.

«Απαξιωμένο ερείπιο»
«Με λύπη μας, πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η οποία με οριακό προβάδισμα ψήφων χαρακτηρίζει την παλαιά Δημοτική Αγορά τηςπόλης μας ως διατηρητέο “μνημείο”», τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος.. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας έκφρασε απερίφραστα την απογοήτευσή του για την απόφαση η οποία όπως αναφέρει, καταδικάζει την αγορά και τους συναδέλφους τηςγύρω περιοχής σε περεταίρω υποβάθμιση και κατ’
επέκταση σε επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση.

Αντώνιος-Πάρις Σώτος
Ο Πρόεδρος των Ιατρών Εύβοιας, Αντώνης Σώτος, ένθερμος υποστηρικτής για την επαναλειτουργία της Αγοράς, αναφερόμενος στον διχασμό των πολιτών για το ζήτημα, είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η πρόσβαση και τι παροχές θα έχουν οι πολίτες και το πως αυτή η κληρονομιά θα γίνει κτήμα του Χαλκιδέϊκου Λαού και όχι τόπος συγκέντρωσης ιδιωτικού πλούτου και άκρατης εμπορευματοποίησης. Η απόφαση του ΚΣΝΜ, τονίζει ο κ. Σώτος, δικαιώνει όλους όσους συνετέλεσαν στο να αναδειχτεί το θέμα της αρχιτεκτονικής αξίας του κτηρίου και απέδειξε ότι οι προσπάθειες χρόνων αποδίδουν καρπούς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ