ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ08152020

Σαβ, 15 Αυγ 2020 3pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΤΕΡΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΚΟ

Η ΤΕΡΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΚΟ

Για πρώτη φορά εταιρεία θα ενημερώσει φορείς και πολίτες για τέτοιου είδους επένδυση

Μια σημαντική συνάντηση θα γίνει σήμερα στον Δήμο Ερέτριας όπου η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα παραστεί για να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής για τα οφέλη από την εκεί επένδυσή της στην Αιολική Ενέργεια. 

Έχει προηγηθεί ο έντονος προβληματισμός της Δημοτικής Αρχής για την αδειοδοτηθείσα εγκατάσταση αιολικού πάρκου 24 ανεμογεννητριών στη θέση «Σερβοβούνι» της Άνω Βάθειας, δίπλα από το ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην τουριστική Αμάρυνθο.

Δήμος και κάτοικοι δηλώνουν πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον, βλάβες στην υγεία των περιοίκων και επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Έχουν ζητήσει μάλιστα πλήρη ενημέρωση α) για το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του εν λόγω έργου, β) για τα συμπεράσματα ιατρικών επιστημονικών μελετών ως προς τις επιπτώσεις ή μη τέτοιων έργων και γ) για τα πορίσματα των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών και την εξέτασή τους από ανεξάρτητο όργανο.
Η Δημοτική Αρχή, θεωρεί ότι για την υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων και την ευδοκίμηση των αντίστοιχων επιχειρηματικών δράσεων (αυτό προφανώς το γνωρίζει και η αδειοδοτηθείσα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ), ανεξάρτητα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας παράγοντα η υποστήριξη ή όχι της τοπικής κοινωνίας.
Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι απαιτείται να ‘ναι πλήρως «φωτισμένη» κάθε πλευρά του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Η ΤΕΡΝΑ ανταποκρινόμενη απολύτως στις παραπάνω αιτιάσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, υπέβαλε αίτημα παράστασης θέλοντας να εξηγήσει πως τελικά "μόνο οφέλη θα προκύψουν από την εν λόγω επένδυση για την περιοχή".
Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή αφού θα υπάρξει άπλετη ενημέρωση ενώ θα απαντηθούν και όσες διευκρινιστικές ερωτήσεις υποβληθούν.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ενδεικτική του κλίματος των όποιων αντιδράσεων είναι επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στη δήμαρχο Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ ο Αμαρύνθιος γιατρός Νίκος Μπαραμπούτης για το θέμα των ανεμογεννητριών που εγκαθιστά η ΤΕΡΝΑ στο Σερβούνι Αμαρύνθου.
Σ΄αυτή, κάνει λόγο για "ξεκοίλιασμα" του βουνού από τις εργασίες της ΤΕΡΝΑ και θυμίζει τους αγώνες που έχουν κάνει κάτοικοι της περιοχής για να αποτρέψουν τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Αμάρυνθο.
Μάλιστα, θυμίζει στην Αμφιτρίτη Αλημπατέ ότι η ίδια και ο σημερινός υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης ως δικηγόρος είχαν συνοδεύσει αντιπροσωπεία Αμαρύνθιων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να διαμαρτυρηθούν για τις ανεμογεννήτριες.
Επίσης ο γιατρός ρωτά ποιο είναι το κίνητρο που την οδήγησαν να αλλάξει στάση. Επιπλέον, την κατηγορεί για απραξία, απάθεια και περίεργη σιωπή.
Στο στόχαστρο βάζει και τον Νίκο Μαυραγάνη, λέγοντας ότι τώρα που έγινε υπουργός ξέχασε τις προσπάθειες των Αμαρύνθιων κατά των ανεμογεννητριών.
* Το θέμα θα συζητηθεί πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Αμαρύνθου. Το παρών αναμένεται να δώσει στέλεχος της ΤΕΡΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ