ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ06012020

Δευ, 01 Ιουν 2020 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΕΥΒΟΙΑ "ΠΛΗΡΩΝΕΙ" ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

ΚΑΙ Η ΕΥΒΟΙΑ "ΠΛΗΡΩΝΕΙ" ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Πουθενά δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών παρά τη στήριξη της ΕΕ

Η Στερεά Ελλάδα πλήρωσε 1,2 εκατομμύρια το 2015, 600 χιλιάδες το 2016, 560 χιλιάδες το 2017 και 200 χιλιάδες το πρώτο εξάμηνο του 2018, γιατί εξακολουθεί να έχει παράνομες χωμετερές και ΧΥΤΑ. 

Η Εύβοια συμβάλλει σε αυτά τα πρόστιμα προς την ΕΕ με τρεις χωματερές της Χαλκίδας και μια στην Κάρυστο.

Είναι πράγματι πέραν κάθε λογικής το γεγονός ότι σχεδόν 40 χρόνια μετά την είσοδο στην ΕΕ και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που μας έστειλαν οι Ευρωπαίοι, σε όλη την Ελλάδα δεν έχει πουθενά επιλυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών.
Σύμφωνα τώρα με στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε., η Ελλάδα διέθετε τον Ιούνιο (οπότε και έγινε η τελευταία καταμέτρηση) 18 χωματερές που ενώ είχαν κλείσει και αποκατασταθεί, εντούτοις χρησιμοποιούνται και πάλι από τους δήμους.
Εξ αυτών μόνο δύο βρίσκονται εκτός Πελοποννήσου (Κάσος, Μήλος) και οι υπόλοιπες 16 είναι διάσπαρτες στους τρεις από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ένας σημαντικός αριθμός χωματερών έχει κλείσει, αλλά δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Οι χωματερές αυτές είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα ενώ στη Χαλκίδα υπάρχουν τρεις τέτοιες χωματερές.
ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Ο καταλογισμός προστίμων στους υπαίτιους (δήμους, περιφέρειες για τις παράνομες χωματερές, τα λύματα και τα επικίνδυνα απόβλητα έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2012 (ν. 4042/12).
 Η διαδικασία εξειδικεύθηκε το 2014 με κοινή απόφαση των Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά δεν είχε αρχικά ενεργοποιηθεί.
Ωστόσο, αυτό άλλαξε. Το υπουργείο Περιβάλλοντος (Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος) απέστειλε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλης της χώρας τη λίστα των προστίμων, ζητώντας τον επιμερισμό τους στους υπαίτιους.
 Η λίστα εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών (στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων) τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον νόμο, το «μερίδιο» κάθε δήμου ή περιφέρειας από τα πρόστιμα παρακρατείται από την τακτική τους χρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ