ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ09272020

Παρ, 25 Σεπ 2020 2pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑZΗΤΩΝΤΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΥΣΗΣ - ΑΙΟΛΙΚΩΝ

ΑΝΑZΗΤΩΝΤΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΥΣΗΣ - ΑΙΟΛΙΚΩΝ

Μια πρώτη συνάντηση εταιρειών, κράτους και φορέων με θέμα τη διαχείριση των επιπτώσεων στην Κάρυστο

Η Εύβοια βρίσκεται χρόνια τώρα σε μια διαμάχη που κατά καιρούς παίρνει διαστάσεις κοινωνικών συγκρούσεων. 
Πολίτες δεν θέλουν τα Αιολικά Πάρκα μιλώντας για μεγάλη και πολλαπλής μορφής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, άλλοι ωστόσο είναι υπέρ λέγοντας ότι το μέλλον πρέπει να είναι στην εναλλακτική ενέργεια ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετα έσοδα στους Δήμους.

Αυτή η μόνιμη διένεξη φαίνεται πως μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλογο. Με πρωτοβουλία λοιπόν του Φορέα ∆ιαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας και της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνάντηση γνωριμίας, με συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Πράσινου Ταμείου, των εταιρειών Αιολικής Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Καρυστίας και συμβούλων υποστήριξης περιβαλλοντικών μελετών.
Η συνάντηση αυτή είναι μια προσπάθεια να τεθούν βάσεις συνεργασίας μεταξύ όλων των πλευρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Καρυστίας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την κατασκευή των έργων αιολικής ενέργειας στην περιοχή.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ...
Εκ μέρους του Φορέα παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι επιπτώσεις που προκαλούνται στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από τα έργα τα οποία πραγματοποιούνται στην περιοχή (καταστροφές μνημείων, απορρίψεις υλικών, επιχωματώσεις κλπ), προκειμένου να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες αποκατάστασής τους εκ μέρους των εταιρειών.
Επιπλέον τέθηκε το πρόβλημα της διαχρονικής παρακολούθησης των επιπτώσεων των έργων εγκατάστασης και λειτουργίας των ανεμογεννητριών στα είδη της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή, καθώς και της μακροχρόνιας αποτίμησης των επιπτώσεων σε σχέση με το προσδοκόμενο όφελος.
Από την πλευρά των εταιρειών Αιολικής Ενέργειας, έγινε αποδεκτό να αναλάβουν την άμεση αποκατάστασης τους. Ζητήθηκε επίσης η αξιοποίηση των περιβαλλοντικών μελετών, που έχουν ήδη εκπονηθεί για την αποτίμηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και η ένταξη των συμπερασμάτων τους στο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την αδειοδότηση των έργων.

ΤΙ ΛΕΓΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
 Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσιάστηκαν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στα θέματα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, της επιθεώρησης των έργων, της ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ κλπ, αλλά και των δυνατοτήτων ανταπόκρισης του Υπουργείου στο μεγάλο όγκο των έργων καθώς και στη συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων.
Από κοινού συμφωνήθηκε να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον οι συναντήσεις αυτές, προκειμένου να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των ενεργειών που έχουν αναληφθεί και να μεθοδευτούν εκείνες οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρότερων θεμάτων των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ