ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ01152021

Παρ, 15 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΙΝΑΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ... ΣΙΑΤΛ

ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΙΝΑΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ... ΣΙΑΤΛ

Πως το λιμάνι της Σκύρου κερδίζει τον παγκόσμιο θαυμασμό συμμετέχοντας στο Eco Ports μαζί με λιμάνια - θηρία

Το λιμάνι της Λιναριάς έχει καταφέρει από το 2018 να γίνει μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου οικολογικών λιμανιών Eco Ports. 
Στο δίκτυο των Eco Ports ανήκουν 115 πράσινα λιμάνια. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό θεσμό με λιμάνια-θηρία, όπως είναι η Βαρκελώνη, το Αμβούργο, το Ρότερνταμ, το Άμστερνταμ, η Βαλένθια. Η Λιναριά είναι το μικρότερο μέλος των Eco Ports.

Δείτε τη σύγκριση: Το λιμάνι του Σιάτλ έχει έσοδα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, 18.000 υπαλλήλους ακόμη και αεροδρόμιο μέσα στις εγκαταστάσεις του. Η Λιναριά δεν έχει υπαλλήλους και το σύνολο των εσόδων της είναι 150.000 ευρώ. Ο πρόεδρος λιμενικού ταμείου Σκύρου, είναι ταυτόχρονα και... καβοδέτης.
Το συνέδριο των Green Ports, είναι ένα συνέδριο για λιμάνια που εφαρμόζουν πρακτικές ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχε η συνιδρύτρια του Skyros Project, κ. Σκαναβή και ο κ. Αντωνόπουλος ως ομιλητές ενώ η παρουσίαση εντυπωσίασε το κοινό λόγω της ανισότητας που υπήρχε στα μεγέθη.
Ο επικεφαλής της ομάδας και πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος, συμμετείχε πρόσφατα ως ομιλητής στο συνέδριο Green Port στο Όσλο (16-18 Οκτωβρίου) και περιέγραψε στους ομολόγους του τα πενιχρά μέσα με τα οποία η Λιναριά, έχει καταφέρει ένα μικρό περιβαλλοντικό θαύμα.
Οι πράσινες πρακτικές στο Λιμάνι Σκύρου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαχείριση αποβλήτων και καταλοίπων πλοίων, ασκήσεις για την περίπτωση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, μετακίνηση με ηλεκτρικά οχήματα μέσα στο λιμάνι, οικονομία νερού και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον απορρυπαντικών για τον καθαρισμό του λιμανιού. Υπάρχει συμπιεστής ανακυκλώσιμων για αλουμίνια και πλαστικά που φέρνει ο κόσμος, τα οποία το λιμάνι διαθέτει σε εταιρεία ανακύκλωσης στην Χαλκίδα, με αντάλλαγμα κάποια χρήματα για να γίνει η απόσβεση του μηχανήματος.
Το λιμάνι, που από το 2008 λειτουργεί χωρίς προσωπικό, έχει κατακτήσει 14 βραβεία σε διάφορες διοργανώσεις (Γαλάζιες Σημαίες 2018-2019, 1ο παγκόσμιο για video σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο Μαρακές το 2016 κ.ά.). Επίσης, έχει ιδρύσει μαζί με την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνα Σκαναβή, το Skyros Project.