ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΚΟΤΥΛΑΙΑ ΟΡΗ

ΝΕΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΚΟΤΥΛΑΙΑ ΟΡΗ

Δόθηκαν άδειες και ολόκληρη η οροσειρά θα γεμίσει από ανεμογεννήτριες

Συνεχίζεται η επέκταση των Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια και ταυτόχρονα αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις. 
Αυτή τη φορά ένα νέο Αιολικό Πάρκο θα εγκατασταθεί στην οροσειρά των Κοτύλαιων, στην περιοχή της Κύμης.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι δόθηκε άδεια παραγωγής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο στις κορυφές της οροσειράς των Κοτυλαίων, στα δυτικά της Κύμης. Ήδη ένα πλοίο ξεφόρτωσε στο λιμάνι της Κύμης  κομμάτια ανεμογεννητριών και εξαρτήματα.
Ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ) και η  Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ), με κοινή ανακοίνωση, λέγουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη οικολογικό έγκλημα. Συγκεκριμένα αναφέρουν:
"Όλα αυτά γίνονται ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων αγνοεί τους σχεδιασμούς αλλά και ξεκάθαρα τίθεται αντίθετα στα αιολικά πάρκα. Υπάρχουν αποφάσεις του Δήμου Κύμης, ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 2000 που αρνούνται τέτοιες επενδύσεις στην περιοχή.
Υπάρχει Διακήρυξη 354 Πολιτών της περιοχής, ενυπόγραφη και στάλθηκε στην περιφέρεια, τον δήμο, την περιφερειακή ενότητα που δηλώνουν ότι στην περιοχή δεν θέλουν αιολικά πάρκα, δεν θέλουν εξορυκτικές δραστηριότητες από τη ΛΑΡΚΟ και επιθυμούν ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ) και του  ήπιου τουρισμού και οικιστικής ανάπτυξης.
Επίσης το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Κύμης αποκλείει κάθε βιομηχανική δραστηριότητα για τους ορεινούς όγκους σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων.
Τέλος όλα αυτά γίνονται όταν από ετών στο νησί της Εύβοιας έχει κατά πολύ ξεπεραστεί η φέρουσα ικανότητα για περαιτέρω ανάπτυξη αιολικά πάρκα και όταν το ΚΑΠΕ με έρευνα του, ήδη από το 2001 είχε αποφανθεί ότι τα αναπτυσσόμενα αιολικά πάρκα στο νησί ήταν πάρα πολλά.
Καλούμε λοιπόν τους αρμόδιους φορείς, τις αρχές και υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλα τα προηγούμενα και να σταματήσουν κάθε περαιτέρω κατασκευή, σχεδιασμό ή αδειοδότηση αιολικού πάρκου εντός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου."