ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ01152021

Παρ, 15 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Με επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου εξηγεί γιατί δεν δέχεται νέο πάρκο στα Κοτύλαια Όρη

Με επιστολή που απέστειλε στη Ρυθμιστική αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπως είναι τα Κοτύλαια όρη και το Ορτάρι.
Ο δήμαρχος εξηγεί αναλυτικά τους τρεις βασικούς λόγους που πρέπει επιτέλους να μπει ένα όριο σε αυτές τις επενδύσεις. Στην επιστολή του επισημαίνει ότι η Νότια Εύβοια, είναι ένας από τους πρώτους χώρους εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Αναφέρει σχετικά στην επιστολή του: "Τα πρώτο πρόβλημα είναι ότι ολόκληρες περιοχές έχουν καλυφθεί από εναέριες γραμμές μεταφοράς, οι οποίες υπάρχουν ακόμα στα αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα χρόνια.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα ήταν η διέλευση των γραμμών μεταφοράς μέσα από ιδιοκτησίες χωρίς να ερωτηθούν οι ιδιοκτήτες.
Το τρίτο σοβαρό θέμα ήταν, ο φόβος ότι η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Τουριστική ανάπτυξη, σε μια περιοχή που δεν είχε άλλη επιλογή για την ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας.
Τα δύο πρώτα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί. Το τρίτο θέμα, μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει, την Τουριστική ανάπτυξη, αν και δεν έχει προχωρήσει η ανάπτυξη όπως θα επιθυμούσαν οι κάτοικοι των περιοχών εγκατάστασης των αιολικών πάρκων".

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ...
Στη συνέχεια ο κ. Μπουραντάς εξηγεί ποιοι είναι οι φόβοι της τοπικής κοινωνίας αναφέροντας:
"Ο φόβος υπάρχει γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει, αν εξασφαλιστεί η δυνατότητα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από την Εύβοια προς την Αττική και πόσα ακόμα αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Τουριστική ανάπτυξη.
Επομένως ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική φωτοβολταϊκά κ.α.) γιατί υποκαθιστούν εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν το περιβάλλον και αποτελούν εξάρτηση της Χώρας στον τομέα της ενέργειας.
Πιστεύαμε όμως ότι ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή δεν θα προχωρούσατε σε αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που είναι από τις πλέον ξεχωριστές στη Χώρα.
Σε όλα υπάρχουν όρια, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιούνται.
Είναι αδικαιολόγητη η αδειοδότηση, εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Κοτύλαια.
Είναι επίσης αδικαιολόγητη, η ενδεχόμενη πρόθεση να αδειοδοτηθεί, η αίτηση για αιολικό πάρκο που εξετάζεται από εσάς στο Ορτάρι. Αυτές οι περιοχές έχουν άλλο προορισμό και δεν θα πρέπει να προορίζονται για εγκατάσταση αιολικών πάρκων...
Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι εκτός από τη χώρα, αυτοί που ωφελούνται είναι οι επενδυτές που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια.
Αυτή που δεν έχει ουσιαστικά οφέλη είναι η τοπική κοινωνία, αφού η απασχόληση είναι ελάχιστη, ενώ αυτά που μοιράζονται στους κατοίκους δεν αντιπροσωπεύουν κάτι σημαντικό, ούτε προωθείται η ανάπτυξη του τόπου...
 Τέλος ζητάμε να επανεξετάσετε τις περιπτώσεις για τις οποίες έχετε δώσει έγκριση εγκατάστασης στις περιοχές που προαναφέραμε και να αποκλείσετε τη χορήγηση νέων αδειών σε αυτές τις περιοχές.
Ο Δήμος στηρίζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά πρωτίστως στηρίζει και το φυσικό περιβάλλον την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου. Ο Δήμος είναι ξεκάθαρος στις απόψεις του, αλλά ζητά απ όλους, να επικρατήσει η λογική και να προστατευθούν οι πανέμορφες περιοχές του τόπου μας. Διαφορετικά ο Δήμος θα πρέπει να αντιδράσει με κάθε τρόπο".