ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κυρ10252020

Παρ, 23 Οκτ 2020 9am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στη Βουλή η κοπή ξερών καστανιών στην Όχη

Στη Βουλή η κοπή ξερών καστανιών στην Όχη

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε στην Βουλή ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για το αιολικό πάρκο, στο όρος του Καστανόλογγο Καρύστου.

Στην ερώτηση αναφέρει πως σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Καρύστου και με τοπικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, της 24ης Ιουλίου 2020, ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Νότιας Καρυστίας έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών, προκειμένου να μη γίνει η κοπή των ξερών καστανιών στον Καστανόλογγο, της  Όχης. Αναφέρει ο κ. Βελλόπουλος:
"... Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην΄Οχη συμπαρασύρει σε αφανισμό ένα μνημειώδες τοπίο του βουνού. Το Δασαρχείο της περιοχής αναλαμβάνει την αναμόρφωση του Καστανόλογγου, αφού ήδη διευκόλυνε τις εταιρείες να ανοίξουν δρόμους στα απάτητα μέρη του βουνού, κόβοντας και καταπλακώνοντας αιωνόβια βλάστηση. Χαράχτηκαν περιμετρικά του Καστανόλογγου αντιπυρικές ζώνες, που αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους και κατακερματίζουν περαιτέρω το τοπίο.
Περιφράχτηκαν ερμητικά τρία μεγάλα τμήματα της περιοχής, αυξάνοντας τον κίνδυνο της οικολογικής απομόνωσης του Δάσους από την γύρω περιοχή, χωρίς να αφήνονται δίοδοι για την κυκλοφορία των μικρών ζώων, ώστε να κινούνται τα εν λόγω ελεύθερα, εντός και εκτός του Δάσους.
Αγνοήθηκε, κιόλας, μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η οποία επικεντρωνόταν στα της βόσκησης των γιδιών και στην ελεύθερη κίνηση της άγριας πανίδας της περιοχής, σχετιζόμενη με μικρές περιφράξεις γύρω από τα νέα δενδρύλλια, είτε αυτοφυή, είτε τεχνητώς φυτεμένα, στα πλαίσια αναδάσωσης.
Χειρότερη παρέμβαση, όμως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο σχεδιασμός του Δασαρχείου για κοπή των ξερών καστανιών, όρθιων και πεσμένων, προκειμένου να τις κάνει καυσόξυλα.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Ελήφθη ιδιωτική χρηματοδότηση, βάσει του άνω υπάρχοντος δημοσιεύματος από το αρμόδιο Δασαρχείο, προκειμένου να διανοιχθούν δρόμοι σε απάτητα μέρη του βουνού ΄Οχη; Αν όχι, βάσει ποιων εκθέσεων και μελετών γίνονται οι εν λόγω παρεμβάσεις του Δασαρχείου;
2. Σε ποιες γενικότερα ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να διασώσετε, αλλά και να διασφαλίσετε τη διάσωση του «μνημείου εθνικής κληρονομιάς», όπως χαρακτηρίστηκε ο ως άνω Καστανόλογγγος (Μελέτη Γεωπονικού Πανεπιστημίου, 2013);"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ