ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ09252021

Παρ, 24 Σεπ 2021 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΓΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΛΑΚΙ

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΓΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΛΑΚΙ

Οι ανησυχίες και η δήλωση της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος

Έγινε γνωστό ότι οι τόνοι σκουπιδιών από τα οργανικά υπολείμματα των πράσινων κάδων της Αττικής με το εξωραϊσμένο όνομα CLO δεν θα καούν στις εγκαταστάσεις του Βόλου, αλλά στο Μηλάκι. 
Το υλικό αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς εκτός από οργανικά υλικά, περιέχει και άγνωστα άλλα υπολείμματα (χημικά, ιατρικά, κτλ.), τα οποία δε διαχωρίζονται.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία έλαβε άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κάψει 5.000 τόνους από αυτό το επικίνδυνο υλικό στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο και στο Μηλάκι για διάστημα τριών μηνών σε πειραματικό στάδιο.
Ο Βόλος αντέδρασε μέσω των κινημάτων, των συλλογικοτήτων και των επιστημονικών φορέων. Λίγο αργότερα η ΑΓΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση ότι η διαδικασία θα γίνει τελικά στο Μηλάκι.
Να υπογραμίσουμε ότι στο Βόλο οι κάτοικοι ζητούσαν την άμεση απόσυρση κάθε σχεδίου για καύση του επικίνδυνου υλικού CLO σε όλη την Ελλάδα. Η αξίωση ήταν: "Άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών (RDF-SRF) και λυματολάσπης σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας. Η υγεία μας είναι πάνω από τα κέρδη των τσιμεντοβιομηχάνων".

Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΞΗΓΕΙ
Ωστόσο, η εταιρεία αντέδρασε αμέσως και με μια πλήρη ανακοίνωση εξήγησε τις ακριβώς ισχύει. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υποκαθιστούμε ορυκτά καύσιμα και ορυκτές πρώτες ύλες με δευτερογενή υλικά, εξοικονομώντας σταθερά φυσικούς πόρους και βελτιώνοντας διαρκώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. H ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας, αποτελεί το βασικό εργαλείο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον κλάδο της παραγωγής τσιμέντου, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλίμα και την ενέργεια, σύμφωνα και με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Το compost τύπου Α (CLO) είναι μίγμα οργανικών υλικών (βιομάζα) που παράγεται από τη μηχανική διαλογή σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και συγκεκριμένα από τα οργανικά υλικά (όπως φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας) που δεν διαχωρίζονται στην πηγή σε ξεχωριστό κάδο και περιέχονται στα αστικά οικιακά απόβλητα. Σήμερα το υλικό αυτό, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλήγει προς ταφή στους ΧΥΤΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε δοκιμή του υλικού compost τύπου Α ως εναλλακτικό καύσιμο, στις 2-5 Σεπτεμβρίου στο Εργοστάσιό μας στο Μηλάκι. Η διαδικασία αυτή είχε ως στόχο την αξιολόγηση της ικανότητας του μηχανολογικού εξοπλισμού για την μεταφορά και τροφοδοσία του υλικού στη μονάδα και πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλείας.
Η δοκιμή αφορούσε 250 τόνους του συγκεκριμένου υλικού, εκ των 5.000 για τα οποία η εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται σε διάστημα 90 ημερών, όπως προβλέπει και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο της Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας που έχει συνάψει η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Έχουμε δεσμευτεί να υπηρετούμε με συνέπεια τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και επενδύοντας σε πράσινες πρακτικές, όπως η επένδυση στο Εργοστάσιό μας στο Μηλάκι ύψους €2 εκατ. για την επεξεργασία και αξιοποίηση της βιομάζας, που ανακοινώσαμε πριν από δύο μήνες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος το έτους.
Στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ λειτουργούμε με διαφάνεια και σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, ελεγχόμαστε δε συστηματικά από τις αρμόδιες αρχές. Ταυτόχρονα, παραμένουμε πιστοί στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τόσο την Υγεία & Ασφάλεια των ανθρώπων μας και των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιούμαστε όσο και το σεβασμό στο περιβάλλον".