ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ10272021

Τρι, 26 Οκτ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΪΚΟ

Η ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΪΚΟ

Το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με υπόμνημα του "Μάκιστου" προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού αλιεύουν πάνω από 1.200-1.500 επαγγελματικά σκάφη, αριθμός που ξεπερνά το 8-10% του αλιευτικού στόλου της Ελλάδας και δείχνει την ιδιαίτερα έντονη αλιευτική πίεση στην περιοχή. 
Η αλιεία, ως κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες και βασική πηγή εισοδήματος για αρκετούς από τους κατοίκους του Νομού Ευβοίας, παρόλο που βρίσκεται σε συνεχή συρρίκνωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς και τους παράκτιους ψαράδες, διαπιστώνεται σημαντική μείωση των ιχθυαποθεμάτων στον Βόρειο Ευβοϊκό, που θέτει σε κίνδυνο το επάγγελμα των ψαράδων. Η μείωση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό τόσο στην υπεραλίευση και τη δυναμική εξέλιξη της αλιευτικής τεχνολογίας (μηχανότρατες, ισχυρές λάμπες γρι-γρι που καίνε το γόνο, εντοπισμός ψαρότοπων με σύγχρονα μέσα κλπ.) όσο και σε ρυθμίσεις που αφορούν το ψάρεμα (π.χ. εκτεταμένη περίοδος αλίευσης στον κόλπο από μηχανότρατες, αλίευση τη νύχτα, ακατάλληλο «μάτι» διχτυών κλπ) ή παράνομες πρακτικές (π.χ. εγκατάλειψη πλαστικών σάκων και σχοινιών στον βυθό, που χρησιμοποιούνται αντί άγκυρας).
Όλα τα παραπάνω έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα μετά την επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σύλλογος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ «Μάκιστος» με θέμα ακριβώς, την Υπεραλίευση του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.
Ο Σύλλογος ζητά την προστασία και Αναπαραγωγή Ιχθυαλιευμάτων, υπενθυμίζοντας ότι ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος είναι κλειστή θάλασσασύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου αυτής του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επισημαίνει επίσης ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς οι μηχανότρατες μπορούν να ψαρεύουν, από 1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου, πέντε μήνες χωρίς διακοπή μέρα και νύχτα. Την ίδια ώρα όμως οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί Αλιείας αναφέρουν:
- Την προληπτική προσέγγιση για την προστασία και διατήρηση των έμβιων υδροβιων πόρων
- Την αυστηρή προστασία ορισμένων θαλασσίων ειδών
-  Την απαγόρευση αλιευμάτων κάτω του κανονικού μεγέθους
-  Να απαγορεύονται ή να ρυθμίζονται αυστηρότερα τα αλιευτικά εργαλεία που προκαλούν βλάβες στο θαλάσσιο περιβάλλον και την εξάντληση των ιχθυαλιευμάτων.
-  Προβλέπουν την προστασία μέρους της Παράκτιας Ζώνης και χρησιμο-ποίηση επιλεκτικών εργαλείων για την προστασία περιοχών γόνου.
Ο Σύλλογος ζητά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τα παρακάτω:
1. Να γνωστοποιηθεί εάν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς οι κλειστές θάλασσες (κόλποι) έχουν ιδιαιτερότητες και άλλα πλεονεκτήματα.
2. Να αποσυρθούν σύντομα τα Βαριά Μηχανήματα Αλιείας (Μηχανό- τρατες) και από τώρα να περιορισθεί ο χρόνος αλιείας κατά ένα μήνα και ακόμη να μην ψαρεύουν όλο το 24ωρο, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Να μας γνωρίσετε τη διαδικασία που δημιουργούνται χώροι ή καταφύγια προστασίας και αναπαραγωγής των ψαριών εντός του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση.
4. Να εφαρμοστούν μερικές οδηγίες (από τους προαναφερόμενους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς) για τα θαλάσσια βενθικά οικοσυστήματα, την υπάρχουσα πανίδα του γόνου και των μη εμπορεύσιμων ιχθυαλιευμάτων.
5. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας, οι Περιφέρειες και οι Επιστημονικοί Κοινωνικοί Φορείς, να βοηθήσουν παρεμβαίνοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ