ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ10072022

Τρι, 09 Αυγ 2022 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Προσπάθεια τα Οινόφυτα να γίνουν Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης - Ποιες μορφές ρύπανσης καταγράφουν σήμερα οι επιστημονικές μετρήσεις

Η αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ευβοϊκού από τον Ασωπό, βρίσκεται ακόμη στις μελέτες που πάντως φαίνεται να προχωρούν. Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων-Ασωπού Α.Ε., ολοκληρώθηκε η ανάθεση των μελετών για την υποβολή αίτησης έγκρισης ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) στην περιοχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) των Οινοφύτων, στη σύμπραξη των μελετητικών εταιρειών «Ροϊκός ΑΕ – Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε.», έπειτα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία. 
Χρηματο-οικονομικός σύμβουλος της ΕΑΝΕΠ στη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης είναι η εταιρεία Grant Thornton.

Με τον νόμο 4605 του 2019 η ΑΒΣ των Οινοφύτων έχει χαρακτηριστεί περιοχή που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του νόμου, συστήθηκε η ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων Ασωπού, η οποία και προχωρά σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα στις ενέργειες για την εξυγίανση της ΑΒΣ.
Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών ζητημάτων που σχετίζονται με την ΑΒΣ Οινοφύτων περιλαμβάνει και την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στη βάση των μελετών που θα εκπονηθούν, στις οποίες και συμπεριλαμβάνονται:
-Ο προκαταρκτικός ρυμοτομικός σχεδιασμός του ΕΠΕ (μελέτη τεχνικής οργάνωσης)
-Ο λειτουργικός σχεδιασμός των έργων υποδομής (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κ.λπ.)
-Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
-Η τεχνο-οικονομική μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας
-Το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας του ΕΠΕ
Ο πλήρης φάκελος με όλα τα παραπάνω στοιχεία για την αίτηση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης θα υποβληθεί από την ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων-Ασωπού μέχρι την 1/5/2021 στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως προβλέπεται από τον Νόμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη προσπάθεια στη χώρα μας μετατροπής μιας ΑΒΣ σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ). Κύριοι μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων-Ασωπού είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και οι εταιρείες ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ του Ομίλου VIOHALCO. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΝΕΠ είναι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και στα μέλη του περιλαμβάνονται ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Κουδούνης.

ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Θυμίζουμε ότι από το 1969 ξεκίνησε η αμαρτωλή ιστορία του Ασωπού. Ως τότε το νερό στον ποταμό ήταν πεντακάθαρο.
Εκείνη τη χρονιά με προεδρικό διάταγμα επιτράπηκε η εγκατάσταση βαριά ρυπογόνων βιομηχανιών που έφευγαν από την Αττική για να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων. Το 1979 καθορίστηκαν μάλιστα και οι προδιαγραφές των επεξεργασμένων λυμάτων που θα απορρίπτονται στον Ασωπό, χωρίς όμως να συνοδεύεται η απόφαση από την ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού.
Στη δεκαετία του ’70 ο κάθε ασυνείδητος επιχειρηματίας έθαβε τα απόβλητα στο χώμα και μετά έριχνε τσιμέντο για να μη φαίνονται.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ξεκίνησε με διαβουλεύσεις και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2015, στόχευε στην ολοκληρωµένη αντιµετώπιση του προβλήματος, µε σκοπό να εντοπιστούν οι εστίες της ρύπανσης, να εξυγιανθεί περιβαλλοντικά η περιοχή, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές και να γίνει χωροταξική, πολεοδοµική οργάνωση της άτυπης βιοµηχανικής συγκέντρωσης. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν γίνει αρκετά και έχουν μπει οι βάσεις για να γίνουν ακόμα περισσότερα.
Εχουν συσταθεί από την Περιφέρεια και λειτουργούν ήδη Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο», για τη συνεχή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, και Παρατηρητήριο Υγείας, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων.