ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Έτσι θα γίνει η απορρύπανση Ευβοϊκού από τη ΛΑΡΚΟ

Έτσι θα γίνει η απορρύπανση Ευβοϊκού από τη ΛΑΡΚΟ

Ξεκαθαρίστηκαν οι υποχρεώσεις του νέου επενδυτή για το θέμα

Τον «οδικό χάρτη» των μέτρων που θα πρέπει να λάβει ο νέος επενδυτής, ώστε η ΛΑΡΚΟ να συμμορφωθεί πλήρως στην περιβαλλοντική νομοθεσία εντός της επόμενης 5ετίας, προβλέπει η τροποποίηση της υφιστάμενης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας της βιομηχανίας, καθώς και για την απόθεση των χερσαίων αποβλήτων (σκωρία) από το εν λόγω συγκρότημα.

Η τροποποίηση της ΑΕΠΟ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για όλα τα απόβλητα της βιομηχανίας (χερσαία, απόβλητα) και τις ατμοσφαιρικές εκπομπές. Επίσης το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, που συνοδεύει την Απόφαση, προβλέπει την ενδεικτική ημερομηνία έναρξης και τη διάρκεια όλων των ενεργειών από τον νέο επενδυτή (π.χ. ανακατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων), ώστε το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του συγκροτήματος να αποκλιμακωθεί στο προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια για τη συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπροσαρμογή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και επομένως το χρονοδιάγραμμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αποτελούσε τη μία από τις δύο σημαντικές εκκρεμότητες που απέμεναν, ώστε να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. 
Η άλλη είναι, η απόλυση των εργαζομένων, η οποία έχει ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία. Η διορία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, στους δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας, έχει μεταφερθεί στις 5 Μαΐου.

Η νέα απόφαση έχει ισχύ έως για πέντε έτη, δηλαδή μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2027. Με αυτήν, επικαιροποιούνται τα όρια των ατμοσφαιρικών εκπομπών (π.χ. αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου). Όσον αφορά τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα, αυτά μπορούν να συνεχίσουν να απορρίπτονται στη θάλασσα (θέση «Λάρμες» Λάρυμνας), υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι για μία σειρά ρύπων τηρούνται συγκεκριμένα όρια.

Από την άλλη πλευρά, ο χώρος χερσαίας απόθεσης της σκωρίας παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η περιοχή Λιάβδα. Προϋπόθεση αποτελεί τα εν λόγω απόβλητα να είναι μη επικίνδυνα, σύμφωνα με τον Ν.4819/2021 και τον Ευρωπαϊκό κατάλογο Αποβλήτων.

Παράλληλα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως εντός 2 ετών, ο νέος επενδυτής θα πρέπει να υποβάλει έκθεση με τα τεχνικά έργα και τα μέτρα αντιρρύπανσης ή γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται να κατασκευασθούν ή να τηρηθούν.