ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Πολίτες καταγγέλλουν ότι με την μέθοδο της κατάτμησης εγκρίνονται οι σχετικές άδειες

Τρεις αποφάσεις, δυο της αρχαιολογίας, μια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αδειοδοτούν ξανά την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς να ενημερώνουν τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος και φέρνουν σε κατάσταση διαμαρτυρίας τους Πολίτες που υπερασπίζονται την ακεραιότητα του οικοσυστήματος. Όπως αναφέρουν: 
 
- Αρχικά, η Πολεοδομία Χαλκίδας ανακάλεσε τις δύο άδειες μικρής κλίμακας για την κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών 600 και 800 MW. Λίγο αργότερα, στις 24-2-2022 η η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας θα ανακαλέσει και αυτή τις αδειοδοτήσεις, που η ίδια είχε δώσει το 2021, κυρίως επειδή οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς να ποτέ να ειδοποιηθεί για αυτές, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.
 
Ωστόσο, αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία να προχωρήσει σε δοκιμαστικές τομές. Έτσι η Εφορεία Αρχαιοτήτων εισηγήθηκε θετικά προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας με το σκεπτικό ότι με τη συνένωση όμορου οικοπέδου που κατέθεσε η εταιρεία «η οπτική όχληση από τις αρχαιολογικές θέσεις δεν διαφέρει σημαντικά», ενώ «τα πλαίσια των φωτοβολταϊκών στο σύνολο των γηπέδων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2,20 μέτρα σε ύψος και τα γήπεδα θα πρέπει να δενδροφυτευτούν προς την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου».
 
- Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 18-4-2022 και λέει ομόφωνα «ναι» (ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ). 
 
- Στις 8-6-2022 ακολουθεί η απόφαση (ΤΡΙΤΗ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς η οποία, με κάποιες προϋποθέσεις, υπάγει το φωτοβολταϊκό των 600 MW σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), όπως ζήτησε η εταιρεία. 
 
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ;
 
Οι Πολίτες για την Προστασία του Κολοβρέχτη ερωτούν : Γιατί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩΣ), δεν ρωτά το προφανές, αυτό που έχουμε επισημάνει από την αρχή: η εταιρεία ΕΣΠΑΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ 2,4 MW ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ αφού δεν επιτρέπονται φωτοβολταϊκά πάνω από 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
 
Πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν πολλές εταιρείες εμπορίας ενέργειας σε όλη την Ελλάδα, για να παρακάμψουν ό,τι απέμεινε από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι η γνωστή τακτική της σαλαμοποίησης των έργων, για τις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις παρενέβη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και κάλλιστα θα μπορούσε να επαναληφθεί στην περίπτωση του Κολοβρέχτη.
 
Δεν βλέπει την κατάτμηση η Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Αρκείται, με γραφειοκρατικό τρόπο, να μετράει τις αποστάσεις μεταξύ των φωτοβολταϊκών και αποφεύγει την ουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ