ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι03212023

Δευ, 20 Μαρ 2023 10pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες καλύπτοντας το 1/3 του αιολικού δυναμικού της χώρας - Συγκέντρωση Φορέων και Δήμου την Κυριακή

Με ξεκάθαρες θέσεις που αφορούν την ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων στην Καρυστία, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής και ο Δήμος Καρύστου οργανώνουν την Κυριακή το πρωί ώρα 11, στο Γιοκάλειο Ίδρυμα,  εκδήλωση ώστε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων από όλους. 
Στην Επιτροπή αγώνα συμμετέχει πλήθος τοπικών φορέων, ενώ θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου προς των πρωθυπουργό με αίτημα την μη ανάπτυξη άλλων Αιολικών Πάρκων.
 
Η νότια Εύβοια, και ιδίως ο Δήμος Καρύστου, συνεισφέρει τα μέγιστα στο αιολικό δυναμικό της χώρας, καθώς στα διοικητικά όρια της περιοχής μας λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν επιπλέον 287 Α/Γ και 147 βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Βάσει της υπό διαμόρφωσης ενεργειακής κατάστασης, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, που θα παράγεται στο Δήμο Καρύστου, θα καλύπτει σχεδόν το 1/3 του αιολικού δυναμικού της χώρας. 
 
Με βάση τα παραπάνω η τοπική κοινωνία ζητά:
 
• Ο Δήμος Καρύστου δικαιούται γενναία μείωση στην τιμή του ρεύματος για όλα τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.
• Να καταργηθεί άμεσα για την περιοχή μας το άδικο τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που επιβαρύνει τους λογαριασμούς μας.
• Να γίνεται άμεσα εκκαθάριση και απόδοση σε ετήσια βάση του 1% στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές.
• Να κατασκευαστεί σύγχρονο και υπογειοποιημένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Ανακοίνωση επί του θέματος αναφέρει: 
 
"Παρά το γεγονός, όμως, ότι η περιοχή μας έχει συμβάλει δυσανάλογα πολύ, σε σχέση με άλλες περιοχές, στην εθνική προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, με αγανάκτηση παρατηρούμε ότι δε λαμβάνει της προσοχής και των προνομίων που της αξίζει, τουλάχιστον αναφορικά με το θέμα της έκπτωσης στο ρεύμα.
 
Δεν παραβλέπουμε ότι, σύμφωνα με το Ν. 3851/2010, έχει θεσμοθετηθεί ως ανταποδοτικό όφελος ποσοστό 1% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ να αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας του δήμου όπου λειτουργούν ΑΠΕ.
 
Ωστόσο, το συγκεκριμένο ανταποδοτικό δεν καλύπτει το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής μας, ούτε βέβαια αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες πλησίον εκείνων στις οποίες λειτουργούν αιολικά πάρκα. Συν τοις άλλοις, ενώ βάσει νόμου η εκκαθάριση και η απόδοση του ποσού στους δικαιούχους πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ότι από τη φετινή χρονιά (2022) θα εφάρμοζε το νόμο.
 
Είναι δε, οξύμωρο να πληρώνουμε ειδικό τέλος για τη μείωση εκπομπής αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), από τη στιγμή που συμβάλουμε έμπρακτα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή για τη μείωση τους. Επί της ουσίας, μας έχει επιβληθεί τιμωρία -μέσω της πληρωμής τέλους- ως ρυπαντές, ενώ θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί επιβράβευση για τη συνεισφορά μας στη μείωση των ρύπων. Με απλά λόγια, είναι σαν να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουμε αυτοκίνητο.".