ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΦΥΣΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΦΥΣΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Τσαπουρνιώτης: Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον μόνιμα και εμποδίζουν τον σχεδιασμό για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου

Μια μεγάλη αλήθεια φέρνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο Δήμαρχος Μαντουδίου κ. Τσαπουρνιώτης. Υπενθυμίζει ότι πλέον η Εύβοια ανήκει στις περιοχές που πλήττονται κάθε χρόνο από την μανία της φύσης και αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί, ούτε να αφεθεί στην τύχη του.
 
Η ετήσια μανία της Φύσης απειλεί την δημιουργία οργανωμένης και ποιοτικής τουριστικής υποδομής, τα έργα υποδομών (δρόμοι, ακτοπλοϊκές συνδέσεις, κ.α.), την προβολή των περιοχών πολιτιστικής και οικολογικής κληρονομιάς του Δήμου που είναι οι κύριοι άξονες που θα στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του και  ανάκαμψη του Δήμου Μαντουδίου αλλά γενικότερα της Βόρειας Εύβοιας. 
 
Ο Γ. Τσαπουρνιώτης επισημαίνει μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Εύβοια τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται συνεχώς από την κλιματική κρίση. Αναφέρει σχετικά: 
 
"Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πλήττουν το Δήμο μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας κάθε φορά ζημιές. Από το έτος 2016 μέχρι και σήμερα ο Δήμος συνεχώς βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας" λέγει ο δήμαρχος και συνεχίζει: .
 
- Ως Δημοτική Αρχή κληθήκαμε όχι μόνο να διαχειριστούμε τις καταστροφές, αλλά να βρούμε τρόπους να ανακάμψει η κοινωνία και να δημιουργήσουμε βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
 
Με τον όρο βιώσιμη ανάπτυξη νοείται η ανάπτυξη ενός τομέα, ενός κλάδου ή ενός τόπου, η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του μέλλοντος να ικανοποιήσει τις δικές του. Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται συνεργασία του Κράτους με τους πολίτες, χαράζοντας στρατηγική πορεία από κοινού.
 
- Η περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε στον τόπο μας από την πυρκαγιά πρέπει να σταματήσει και η όποια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη να συμφιλιωθεί με το περιβάλλον και να μην προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή. Οι δράσεις κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων να ενταχθεί στη στρατηγική της αυτοσυντηρούμενης ανάπτυξης, η οποία προωθεί την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων με τη φύση.
 
- Ως Κράτος δικαίου πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη παράλληλα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας, χωρίς να υποβαθμίζεται το περιβάλλον, συμβαδίζοντας έτσι με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
- Η κύρια οικονομική δραστηριότητα του Δήμου απορρέει από τη δασική εκμετάλλευση, η οποία μετά την πυρκαγιά εξέλειψε, από τη γεωργία και από τον τουρισμό.
 
- Ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στους παραθαλάσσιους οικισμούς και σε κάποιες περιοχές εξειδικεύεται στο θρησκευτικό και στον αρχαιολογικό. Οι διαθέσιμοι τουριστικοί πόροι του Δήμου είναι ποικίλοι και σημαντικοί, ήτοι:
 
- Σημεία με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον
- Θρησκευτικοί χώροι (ναοί – μονές)
- Περιοχές φυσικού κάλλους με οικολογικό ενδιαφέρον
- Οικισμοί με παραδοσιακά στοιχεία.
 
Οι πόροι αυτοί δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες και ιδιαίτερα εκείνους που επιζητούν εξειδικευμένες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ