ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Μεγάλη κινητοποίηση στο Στρογγυλό με την συμμετοχή δεκάδων φορέων 

Η διαμάχη είναι μόνιμη και διαρκής. Η Εύβοια έχει ένα από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρκώς επενδυτικές προτάσεις για Αιολικά Πάρκα. 
Από την μια η κυβέρνηση που μιλά για εθνική ενεργειακή ανάγκη και νόμιμες αδειοδοτήσεις και από την άλλη ένα πλήθος φορέων και πολιτών που καταγγέλλουν καταστροφή του περιβάλλοντος και άνιση μεταχείριση του νομού. 
Όπως λένε, απειλούνται άμεσα και οι τελευταίες περιοχές που έχουν μείνει «καθαρές», όπως τα δάση, τα βουνά και τα οροπέδια της κεντρικής Εύβοιας, όπου ο τελικός σχεδιασμός αφορά την εγκατάσταση συνολικά 100 ανεμογεννητριών. Επί της ουσίας, το έργο είναι ένα σύνολο αιολικών σταθμών χωρισμένο σε δύο μεγάλες ομάδες.

Η μεγαλύτερη (περίπου τα 2/3 του έργου) αφορά τα ακόμη παρθένα βουνά της κεντρικής Εύβοιας και τα Κοτύλαια της Κύμης. Το υπόλοιπο 1/3 αφορά την περιοχή κοντά στα Στύρα και το Νημποριό στη νότια Εύβοια και εγκαθίσταται σε περιοχές όχι απλώς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά ακόμη και κηρυγμένες ή υπό κήρυξη περιοχές.

Την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο έργο έχουν διατυπώσει πολίτες, κάτοικοι, σύλλογοι, οι δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά κατά του συγκεκριμένου έργου έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000 αρνητικά σχόλια στη διαβούλευση για την ένταξή του στις στρατηγικές επενδύσεις, πάνω από 10 αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, που θα εκδικαστούν στις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 30 αιτήσεις αναθεώρησης-ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση του ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου.

Οι κινητοποιήσεις είναι μεγάλες όπως η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν την Κυριακή, Δήμοι, φορείς και σύλλογοι της Εύβοιας και της Σκύρου. Στην Χαλκίδα η κινητοποίηση είχε σύνθημα «την Εύβοια και τη Σκύρο δεν τις χαρίζουμε».
 

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται δεδομένης της απόφασης που φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κωνσταντίνου Δημόπουλου, με την οποία το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά της κεντρικής Εύβοιας. Οι περισσότερες από τις μισές, εντός περιοχής NATURA σε «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και ακόμα περισσότερες εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά»!

Πρόκειται για περιοχές καλυπτόμενες από δάση, κυρίως κεφαλληνιακής ελάτης, το νοτιοανατολικότερο μέρος εξάπλωσής της στην Ελλάδα και το μοναδικό στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια αδιανόητη απόφαση αν ληφθούν υπόψη α) ότι η βόρεια Εύβοια κάηκε ολοσχερώς πέρσι απ’ άκρη σ’ άκρη με αποτέλεσμα τον αφανισμό 550.000 στρεμμάτων δάσους και αγροτικής γης και β) ότι η νότια Εύβοια έχει ήδη αλλοιωθεί πλήρως από την αιολική βιομηχανία, σηκώνοντας ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος με 714 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης.
- «Αυτό το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την άνοιξη βρείτε τρόπο να επισκεφτείτε τα βουνά της κεντρικής Εύβοιας: τη Δίρφη, το Ξεροβούνι, τα Κοτύλαια Ορη. Πιθανώς να είναι η τελευταία φορά που θα δείτε τις κορυφογραμμές τους ανέπαφες και θα απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία που προσφέρουν».

Με αυτή τη δραματική προτροπή η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκφράζει την αγωνία της για το μέλλον τής μέχρι στιγμής ανέπαφης από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών κεντρικής Εύβοιας. 

- Στην κυριακάτικη διαμαρτυρία στη Χαλκίδα συμμετείχαν 8 ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας με πεζοπορία διαμαρτυρίας στο δάσος του ορεινού όγκου Δίρφης-Ξεροβουνίου. Κι ακόμη, η Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS, σύλλογοι της περιοχής, πολίτες και συλλογικότητες από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ