ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ06092023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΚΑΡΥΣΤΙΑ

ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΚΑΡΥΣΤΙΑ

Εξετάζει νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση εδαφών υπέρ χιλιάδων ιδιοκτητών τους - Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη

Στον αέρα παραμένουν χιλιάδες εκτάσεις στην Καρυστία που ενώ ανήκουν σε ιδιώτες δεν τους αποδίδονται οι τίτλοι από το Δημόσιο, ενώ ακόμα και οι νομοθετικές ρυθμίσεις παίρνουν χρόνο. 
Τελευταία κίνησ μια τηλεδιάσκεψη υπό τους Υφυπουργούς Κεδίκογλου και Αμυρά.


Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα. Σωτηρία Κοσμά, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρύστου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίου, νομικοί Σύμβουλοι των δυο Υπουργείων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 
Κατά την συζήτηση, τέθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Καρύστου και φέρουν τον χαρακτήρα δάσους, δασικής ή χορτολιβαδικής έκτασης, για νομοθέτηση του ζητήματος προκειμένου να αναγνωριστούν ως ιδιωτικές.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, εξετάστηκαν και σχετικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου και ειδικά η απόφαση υπ.αριθμ 73/2018 κατά την οποία «η περιοχή της Εύβοιας καταλαμβάνεται από ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο οφείλεται σε ιστορικούς λόγους και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Εύβοια παραχωρήθηκε στην ελληνική κυριαρχία με τη Συνθήκη του Λονδίνου το έτος 1829…(…) Η Εύβοια αποτελείτο από ιδιωτικές γαίες καθαρής ιδιοκτησίας».

Στην τοποθέτησή της η κ. Κοσμά εξήγησε ότι πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα που να αναδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
Σχετικά με το αίτημα της κ. Κοσμά, ο Υφυπουργός πρότεινε από τους εκπροσώπους του Δήμου Καρύστου να αναδείξουν το σκεπτικό των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβάλλουν την επιχειρηματολογία υπέρ των ιδιοκτητών ώστε να γίνει δεκτή η νομοθετική ρύθμιση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τέλος, ζήτησε τον συντονισμό δράσεων, την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και την επανάληψη της συνάντησης στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

«Πρέπει να άρουμε αυτή την αδικία που ταλαιπωρεί άδικα χιλιάδες ιδιοκτήτες. Είναι μια αδικία που βιώνουν καθημερινά», είπε ο κ. Κεδίκογλου και επισήμανε ότι η ρύθμιση του χρόνιου αιτήματος βασίζεται σε ιστορικά και διαχρονικά νομικά επιχειρήματα υπέρ των δικαιούχων. και πρόσθεσε:  "πΠέπει να διαμορφωθεί η τελική κοινή φόρμουλα επίλυσης του δίκαιου και νόμιμου αιτήματος των ιδιοκτητών γης της νότιας Καρυστίας, ώστε να αναγνωριστούν με νόμο οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχουν"..