ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06072023

Πεμ, 27 Απρ 2023 7pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πώς μπορεί να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο στην Β. Εύβοια

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο στην Β. Εύβοια

Το 1ο Διεπιστημονικό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση διοργανώνεται στις 17-22 Δεκεμβρίου στα Λουτρά Αιδηψού στην Εύβοια και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ινστιτούτου για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας  (ARISTEiA-Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences, and Technology) των ΗΠΑ, του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.
 
18 επιστήμονες διεθνούς φήμης με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας συμμετέχουν ως διδάσκοντες στο Πρόγραμμα εκπαίδευσης 30 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από 19 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι η εκπαίδευση της νέας γενιάς επιστημόνων στη διεπιστημονική προσέγγιση της περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από τη σύνθεση επιστημών που περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα αντικειμένων από τη Βιολογία, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και την
Ιατρική έως τη Νομική, τις Οικονομικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονικές διαλέξεις, ενότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής συμβουλευτικής και παρουσίασης ερευνητικών projects με στόχο το σχεδιασμό λύσεων για πολύπλοκα προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, τη μελέτη της επίδρασης στην τοπική οικονομία και το περιβάλλον αλλά και σε όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής. Τα θέματα που καλύπτει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κλιματική κρίση, τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, τη δημόσια υγεία, την ενέργεια, την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη και την επισιτιστική κρίση.
 
Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς δίδακτρα -χάρη σε γενναιόδωρες χορηγίες ελληνικών ιδρυμάτων και εταιρειών- για 30 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από 18 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν επιλεγεί από σχεδόν 100 αιτούντες με κριτήρια αριστείας. Η συμμετοχή και η διαμονή τους προσφέρεται δωρεάν.
 
Η Βόρεια Εύβοια επιλέχθηκε ως τόπος φιλοξενίας του Προγράμματος λόγω του ιδιαίτερου περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος της οικολογικής καταστροφής των πυρκαγιών του 2021 στην περιοχή.
 
Στα πλαίσια του ISEC, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου (3:00-7:15 μμ, Ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα) επιστημονικό συμπόσιο με τους διδάσκοντες του ISEC, επιστήμονες της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, τοπικούς φορείς και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Το συμπόσιο θα είναι ανοικτό για το κοινό.