ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σαβ10192019

Παρ, 18 Οκτ 2019 8pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανακούφιση για τους παραγωγούς σύκου

Ανακούφιση για τους παραγωγούς σύκου

Καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν το 2018 στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο αναμένουν οι πληγέντες παραγωγοί της Εύβοιας, με το ποσό να ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε παραγωγούς σύκου, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής του σύκου ακόμα και στο 100%.


Περιγράφοντας την εικόνα της κατάστασης, ο Θωμάς Ξυδερός, γεωπόνος και παραγωγός σύκων από την Ιστιαία, επισημαίνει: 
«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε καταστροφή της παραγωγής. Για πολλούς αγρότες, ήταν ακόμη και ολοκληρωτική. Η κάλυψη της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ δίνει μία μικρή ανακούφιση στους παραγωγούς, καλύπτοντας το 70% από τις εκτιμήσεις της παραγωγής με ποσό 1,90 ευρώ ανά κιλό. Το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη του προϊόντος από την αγορά για την τρέχουσα εμπορική περίοδο που θα δημιουργήσει ένα κενό, χωρίς να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια».
Το υπόλοιπο ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ θα καλύψει αποζημιώσεις από πλημμύρες στη φυτική και στη ζωική περιοχή του Μαντουδίου, της Λίμνης, της Αγίας Άννας, όπως και σε άλλες κοινότητες. Παράλληλα, αυτή την περίοδο συντάσσεται και ειδικός φάκελος για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ για καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες. 
Με την ολοκλήρωσή του, θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.