ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ07102020

Πεμ, 09 Ιουλ 2020 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΟΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΟΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση την εγκατέλειψε - Ερώτηση στη Βουλή που και αυτή δεν θα απαντηθεί - Τι προβλέπει η σύμβαση με τη  ΔΕΗ

 
Κρύβεται η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ και δεν απαντά καν στη σωρεία ερωτήσεων που καταθέτουν τα κόμματα, ώστε να μάθουν αν υπάρχει σχέδιο διάσωσης της εταιρείας. 
Προφανώς δεν απαντούν διότι σχέδιο δεν υπάρχει. 

Τελευταία ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ το οποίο αφού αναφέρεται στην αγωνία των εργαζομένων - οι οποίο έχουν σήμερα το πρωί έκτακτη γενική συνέλευση - ερωτά:
- Με ποιον τρόπο θα δώσει οικονομική ανάσα στη ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να εξορύξει μετάλλευμα στο επίπεδο των δυνατοτήτων της, να εξασφαλίσει ενέργεια και να μη συρρικνώσει την παραγωγή της;
- Έχει ανακληθεί το σχέδιο του 2013 και αν ναι πότε και ποιο είναι το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης; Πώς διασφαλίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις δυνατότητες της, χωρίς να ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα και διασφαλίζοντας όλους τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους;
- Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η
 ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ
Εκπτωση 24% στην προμήθεια ρεύματος προς τη ΛΑΡΚΟ μέχρι και τα τέλη του 2020, προβλέπει η νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, που ενέκρινε χθες το διοικητικό της συμβούλιο, και συνοδεύεται από ένα "Μνημόνιο" αυστηρών όρων και προϋποθέσεων.  
- Η ΛΑΡΚΟ θα περιορίσει δραστικά την παραγωγή της ώστε να μειωθεί αντίστοιχα η ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε 900 GWh ή σε 75 GWh το μήνα, ποσότητα που η βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να αποπληρώσει.
- Θα πληρώνει κάθε μήνα εμπρόθεσμα την αξία του ρεύματος που καταναλώνει, με κατάθεση 2,5 εκατ ευρώ στη ΔΕΗ, με εγγυητικές επιστολές αλλά και με την παράδοση 24.000 τόνων από το λιγνιτωρυχείο της στα Σέρβια Κοζάνης για τις ανάγκες των σταθμών ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου.
- Εφόσον δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα ποσά που αντιστοιχούν στη μηνιαία κατανάλωση, τότε την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τη σύμβαση, "χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση, όχληση ή παρέλευση των σχετικών προθεσμιών, η ΔΕΗ θα μπορεί να κόψει το ρέυμα της ΛΑΡΚΟ και καταγγελία της σύμβασης". 
- Εάν τώρα για οποιονδήποτε λόγο η μηνιαία κατανάλωση υπερβαίνει ως και κατά 10% το παραπάνω όριο, τότε για να τροφοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να καταθέσει στη ΔΕΗ εγγυητική επιστολή πληρωμής "σε πρώτη ζήτηση", ύψους 600.000 ευρώ. Εφόσον η εγγυητική καταπέσει, τότε εντός πέντε ημερών, θα πρέπει να της παραδώσει νέα, ισόποσης αξίας, εγγυητική.
- Η ΛΑΡΚΟ δεσμεύεται επίσης να εκχωρεί στη ΔΕΗ τα τιμολόγια προς τον ΑΔΜΗΕ που αφορούν τις απαιτήσεις της για την παροχή υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου από τον Ιανουάριο του 2019 και στο εξής, βάσει της συμφωνίας που έχει αυτή συνάψει με τον διαχειριστή.
- Το τιμολόγιο της ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ δεν θα είναι σταθερό, παρά θα "ακολουθεί" την πορεία των τιμών του νικελίου. Αν για παράδειγμα η τιμή στο χρηματιστήριο LME παραμένει χαμηλότερη ή ίση των 14.000 ευρώ/ τόνος, τότε η χρέωση της ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ θα διατηρείται σταθερή.
Η ρύθμιση των μέχρι σήμερα οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 300 εκατ ευρώ, "σπάει" σε πολλές διαφορετικές περιόδους..
Είναι προφανώς ότι επελέγη από κυβερνητικής πλευράς να παραταθεί η λειτουργία της τουλάχιστον το κρίσιμο διάστημα της προεκλογικής περιόδου, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πρόσθετα κόστη για τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει  την αγωνία μη τυχόν "σκάσει" η μεταλλουργία στα χέρια της, αφού και η ίδια αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης μετά και τη νέα ευρωπαϊκή παρέμβαση για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ