ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρι10202020

Τρι, 20 Οκτ 2020 10am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Προβλέπεται και πώληση των μεταλλείων της Εύβοιας - Ποιοι αναλαμβάνουν τη διοίκηση της εταιρείας

Η κυβέρνηση προχωρεί στην εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ με πρώτο βήμα την τοποθέτηση νέας διοίκησης με πρόσωπα από την αγορά, τα οποία διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, έναντι επιλογών πολιτικών στελεχών που ακολουθήθηκε στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ αναλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, στέλεχος με σημαντικές γνώσεις και εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σπύρος Τζίτζος, επί χρόνια στέλεχος επιχειρήσεων στον εξορυκτικό κλάδο.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο της προβληματικής μεταλλευτικής βιομηχανίας αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ να αναζητήσει λύση εξυγίανσης.
Το σχέδιο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η αναβίωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης που ανέστειλε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η συναίνεση της Κομισιόν, δεδομένου ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της επιστροφής κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η χώρα έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.
Ο "Ε.Τ." κατ΄επανάληψη με ρεπορτάζ είχε προαναγγείλει ότι το σχέδιο του 2014 θα ήταν μονόδρομος. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης του 2014, είχε τη στήριξη της Ε.Ε., η οποία με απόφασή της είχε δεσμευθεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον νέο ιδιοκτήτη.
Το σχέδιο του 2014, προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με περιουσιακά στοιχεία το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αη Γιάννη και τη διάθεσή της από το ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Παράλληλα, η υφιστάμενη ΛΑΡΚΟ μέσω διαγωνισμού θα διέθετε προς πώληση τα μεταλλεία σε Εύβοια, Καστοριά και Σέρβια, για να καταλήξουν μέσω δημοπρασίας στον πλειοδότη της νέας ΛΑΡΚΟ, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της εταιρείας.
Η ΛΑΡΚΟ ακόμη και με μηδενικό κόστος ρεύματος, αφού οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, λειτουργεί σήμερα με υψηλό λειτουργικό κόστος συσσωρεύοντας τεράστιες ζημίες. Το κόστος παραγωγής υπερβαίνει κατά 30% τις μέσες τιμές νικελίου. Δηλαδή όσο περισσότερο παράγει τόσο αυξάνονται οι ζημίες της.
Η εταιρεία δυσκολεύεται να αποπληρώσει προμηθευτές, ενώ με δυσκολία καταβάλλονται και οι μισθοί των 1.200 εργαζομένων, το μέσο μισθολογικό κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 44.000 ευρώ ετησίως.
Πέραν των χρεών της στη ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015 εμφάνιζε ζημίες ύψους 79,3 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας στο τέλος της ίδιας χρονιάς ήταν 481,45 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ