ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08022021

Παρ, 30 Ιουλ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ▶ΛΑΡΚΟ: ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΙ 1.200 ΕΡΓΑΤΕΣ

▶ΛΑΡΚΟ: ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΙ 1.200 ΕΡΓΑΤΕΣ

Ξεκινά το σχέδιο της πώλησης κομματιών της

Γιατί η Γουατεμάλα δεν ήταν λύση για την εταιρεία - "Είναι  βιώσιμη" λένε οι εργαζόμενοι
Συμβάσεις με τους νέους επενδυτές θα πρέπει να υπογράψουν οι 1.200 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ που χάνει τον δημόσιο χαρακτήρα της και θα περάσει σε ιδιώτες μέσα από δυο διαγωνισμούς. Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά τα ορυχεία της εταιρείας και ο δεύτερος το εργοστάσιο.

Δεν έχει διευκρινετεί πάντως τι θα γίνει με εργαζόμενους σε τμήματα της ΛΑΡΚΟ που δεν θα εξαγοραστούν και θα κλείσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν υπάλληλο στην ανεργία. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το πράσινο φως στη νέα διοίκηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση.
Θυμίζουμε ότι ανέλαβαν ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, στέλεχος με σημαντικές γνώσεις και εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, αναλαμβάνει, ενώ  διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τοποθετείται ο Σπύρος Τζίτζος, επί χρόνια στέλεχος επιχειρήσεων του εξορυκτικού κλάδου.

"Η ΛΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ
 ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΉ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ"
Ωστόσο οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μη ζημιογόνος "αν επιτέλους διοικηθεί σωστά". Είναι χαρακτηρισιτικό ότι η ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ που πρόσκειται στη ΝΔ αναφέρει:
"Οι εργάτες και τα στελέχη της ΛΑΡΚΟ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι πειθαρχημένοι, συνειδητοποιημένοι στο σκοπό τους και έτοιμοι να εργαστούν σκληρά μόλις αρθούν τα εμπόδια που δημιούργησε η αλλοπρόσαλλη Διοίκηση από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πρέπει άμεσα να επιστρέψουμε στο έργο μας και να κερδίσουμε γρήγορα το χαμένο χρόνο. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα από την κυβέρνηση , απλά ζητάμε μία πίστωση χρόνου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να επαναφέρουμε την εταιρία να σταθεί στα πόδια της και να γίνει κερδοφόρα".

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Στο μεταξύ και η περίφημη συνεργασία με την Γουατεμάλα που υποτίθεται ότι θα έσωζε τη ΛΑΡΚΟ φαίνεται ότι τη βάζει... μέσα. Πάλι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με τη συμφωνία η ξένη εταιρία θα πληρώνει τη ΛΑΡΚΟ 54 δολάρια για κάθε τόνο μεταλλεύματος που θα τροφοδοτεί (για τα ψηστικά) και στο τέλος θα πάρει 530 τόνους νικέλιο και θα τους χρησιμοποιήσει για λογαριασμό της.
 Η ξένη εταιρία έχει φέρει 50.000 τόνους μεταλλεύματος Γουατεμάλας. Σύμφωνα με τα παραπάνω η ΤΕΛΦ θα πληρώσει 2.700.000 δολάρια ή 54 δολ. τον τόνο σαν αμοιβή της ΛΑΡΚΟ για τη μεταλλουργική παραγωγή.  Το κόστος όμως της ΛΑΡΚΟ για την παραγωγή αυτή είναι σύμφωνα με τους ειδικούς μηχανικούς πάνω από 80 ευρώ τον τόνο μεταλλεύματος Γουατεμάλας. Το αποτέλεσμα αυτής της παρανοϊκής συμφωνία θα είναι η καθαρή ζημιά 1.700.000 ευρώ το λιγότερο.
Στο μεταξύ η τιμή του Νικελίου αυξάνεται από το τέλος Ιουνίου και από τις 13.000 δολάρια έχει φτάσει τις 18.000 δολάρια τον τόνο. Έτσι η ΤΕΛΦ θα βγάλει 9,5 δολ αντί για 2.700.000που θα εισπράξει η ΛΑΡΚΟ.
Την ίδια ώρα,  η ΛΑΡΚΟ δεν έχει κανένα πρόβλημα αγοράς. Οι πελάτες της αγοράζουν κανονικά το προϊόν και μάλιστα με καθυστέρηση λόγω της αλλοπρόσαλλης Διοίκησης που δημιουργεί καθυστερήσεις προκειμένου να εξυπηρετεί την ξένη εταιρία.
Αν δηλαδή κάναμε κανονικά τη δουλειά μας σήμερα, όχι μόνο δεν θα είχαμε πρόβλημα  αλλά θα πληρώναμε κανονικά και τη ΔΕΗ και άλλες υποχρεώσεις μας.
Το χειρότερο είναι ότι δίνοντας το προϊόν στην ΤΕΛΦ θα καθυστερήσουν δραματικά οι παραδόσεις στους πελάτες της ΛΑΡΚΟ και θα μειωθούν τα έσοδα τη στιγμή που η ΛΑΡΚΟ τα χρειάζεται  περισσότερο από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ