ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αν και είναι νησί της λείπουν υποδομές, κίνητρα, συγκοινωνίες, ενώ πληρώνει ακριβότερο κόστος σε κάθε της δράση - Παρέμβαση Αγιοστρατίτη στην ημερίδα της Κύμης
Η Εύβοια αν και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας βρίσκεται δεκαετίες πίσω χωρίς σύγχρονα λιμάνια, σταθμούς εξυπηρέτησης επιβατών, συγκοινωνιακές συνδέσεις κ.α. Τη δυσμενή κατάσταση ενός νομού που βρίσκεται δίπλα από την πρωτεύουσα περιέγραψε λεπτομερώς η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βούλα Αγιοστρατίτη, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου, του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Γιώργου Κελαΐδίτη.

Η κυρία Αγιοστρατίτη, προσδιόρισε επακριβώς το ρόλο που πρέπει να έχει η Εύβοια στον ελλαδικό χώρο ως νησιωτική περιοχή, σε ημερίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας στην Κύμη.
Η πρόεδρος τους Επιμελητηρίου, περιέγραψε με μια λέξη το κυριότερο πρόβλημα της Εύβοιας που είναι η  απομόνωση και η οποία περιγράφεται από:
- Υψηλότερο κόστος μετακίνησης των κατοίκων.
- Υψηλότερο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων.
- Χαμηλότερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Η Β. Αγιοστρατίτη έθεσε υπόψιν των κυβερνητικών εκπροσώπων, ότι η Εύβοια θα πρέπει επιτέλους να τύχει εκείνων των αναπτυξιακών κινήτρων που έχουν θεσπιστεί στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Θα  πρέπει μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμελήθηκε από την κεντρική εξουσία - μένοντας έξω από προγράμματα στήριξης υποδομών τόσο των νησιωτικών όσο και των ηπειρωτικών περιοχών - να μπει και αυτή στο χάρτη της ανάπτυξης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα αποτελέσει στο εξής μόνιμο αίτημα του Επιμελητηρίου.

ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ
 Η ΕΥΒΟΙΑ ΩΣ ΝΗΣΙ
Τα απαιτούμενα μέτρα για την ανάπτυξη της Εύβοιας, είναι τα εξής:
- Ένταξη της Εύβοιας στο Μεταφορικό Ισοδύναμο.
- Να ενταχθεί η Εύβοιας στο καθεστώς μεταφορικού ισοδυνάμου με την τροποποίηση του Νόμου, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μέτρο (δηλαδή το Μ.Ι) τίθεται σε πλήρη λειτουργία σε όλα τα νησιά της Επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Ο Νόμος θεωρεί κατ’ αρχήν την Εύβοια ως νησί και στη συνέχεια την εξαιρεί.
- Σύνδεση της Εύβοιας με τις Κυκλάδες.
- Να μπει η σύνδεση της Εύβοιας με τις Κυκλάδες στο δίκτυο των επιδοτούμενων γραμμών διότι εξυπηρετεί σημαντικά τη μετακίνηση τόσο επιβατών όσο και εμπορευμάτων και προϊόντων, με άμεση τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
- Τα έργα για την ανάπτυξη του Λιμανιού στο Μαντούδι
• Επιβατικός σταθμός.
• Αναβάθμιση του οδικού δικτύου Χαλκίδα - Μαντούδι.
• Αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του λιμανιού / Σύνδεση με Θεσσαλονίκη.
• Στην Ε65  πινακίδα να προστεθεί ένδειξη λιμανιών Εύβοιας.
- Έργα για την ανάπτυξη του Λιμανιού στην Κύμη
• Αναβάθμιση του Λιμανιού.
• Σύνδεση με Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σμύρνη.
• Αναβάθμιση του οδικού δικτύου Χαλκίδα – Κύμη.
•  Λειτουργία Υδατοδρομίων
- Να λειτουργήσουν σύγχρονα συγκοινωνιακά δίκτυα με ενθάρρυνση και ενίσχυση της χρησιμότητας πολλαπλών και συγχρόνων μέσων εκτός της ακτοπλοΐας όπως υδροπλάνων και ελικοπτέρων, για την κάλυψη ειδικών αναγκών των πολιτών των επισκεπτών και των τουριστών.
Πλέον αυτών, η Β. Αγιοστρατίτη κατάθεσε την ικανοποίηση της για την συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΑΕΝ – για πρώτη φορά - στην σύνθεση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), υπογραμμίζοντας ότι η εκπροσώπηση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών στο Σ.Α.Σ. είναι εξαιρετικά σημαντική για τη νησιωτική Ελλάδα, διότι θα έχει πλέον φωνή.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τώρα πια οι νησιώτες επιχειρηματίες που βιώνουν την κατάσταση της ελληνικής ακτοπλοΐας, μπορούν και είναι σε θέση με τεκμηριωμένες προτάσεις να συμβάλουν στη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό, αλλά και μεταξύ τους, στον εξορθολογισμό του δικτύου και του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η εδαφική συνέχεια της χώρας και το ακτοπλοϊκό μεταφορικό έργο από και προς όλους τους προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας».
Στην εν λόγω Διευρυμένη Συζήτηση, ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στην ΚΕΕΕ, Γιάννης Γεροντίτης, με αφετηρία του γεγονότος ότι η ακτογραμμή στο Νομό μας αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα του τουριστικού μας προϊόντος και συνεπώς η αξιοποίηση του πρέπει να αποτελεί από τις πρώτες προτεραιότητες, κατέθεσε προτάσεις για το νέο Νόμο για τον Αιγιαλό και την Παραλία, με κατεύθυνση την άνοδο της τουριστικής κίνησης των τοπικών οικονομιών.
Επίσης η Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου, Κόλλια-Βότση Σοφία, έθεσε τις βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής που εκπροσωπεί, όπως:
- Tην αναβάθμιση του Λιμανιού του Καράβου μέσα από τη δημιουργία ενδεδειγμένων υποδομών με κυριότερο προσανατολισμό την προσέλκυση τουριστικών σκαφών.
- Την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με την Αττική όπως λειτουργούσε πριν χρόνια, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και ιδίως του τουριστικού Τομέα.