ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ 734 ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΕΥΒΟΙΑ - ΣΤΕΡΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ 734 ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΕΥΒΟΙΑ - ΣΤΕΡΕΑ

Δεκάδες εκατομμύρια θα καταβληθούν μέσα από το πρόγραμμα επιδοτήσεων "Σχέδια Βελτίωσης"

Ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών επιστρέφει και μάλιστα σε Εύβοια και Στερεά, 734 "Σχέδια Βελτίωσης" συνολικού προϋπολογισμού 33,4 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσονται στο Μέτρο 4.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης- Κτηνιατρικής & Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Βουρδάνου.
Οι ενισχυόμενοι αγρότες θα αυξηθούν αφού το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά και την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν, θα ακολουθήσει και η ένταξη επιπλέον επενδυτικών προτάσεων με δημόσια δαπάνη 3,9 εκ. ευρώ. Έτσι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 37,3 εκ. ευρώ, καλύπτοντας παραπάνω από το 80% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.
Ο κος Βουρδάνος δήλωσε χαρακτηριστικά :
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περίμεναν οι αγρότες μας, καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ενισχύεται η τοπική κοινωνία. Στόχος μας είναι να δώσουμε, μέσω των επενδυτικών προτάσεων, ώθηση στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους προφίλ, σε συνδυασμό με την άμβλυνση των επιπτώσεων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Τα Σχέδια Βελτίωσης είναι επιδοτούμενα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας του σύγχρονου αγρότη που θα θελήσει να υλοποιήσει πρωτότυπα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, δηλαδή, εξοπλισμοί, τρακτέρ, εργαλεία κλπ.
Είναι μια ενισχυτική δράση για το τελικό προϊόν που παράγει, που του προσδίδει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς τις παραγόμενες ποσότητες αλλά κυρίως και στην ποιότητα των προϊόντων που παράγει.
Επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης, μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, με στόχο τη στροφή προς την ποιότητα, τα βιολογικά προϊόντα και τη διαφοροποίηση της εκμετάλλευσης σε τομείς όπως τα μη εδώδιμα (non-food) και ενεργειακά φυτά και βελτιώνοντας το καθεστώς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσον αφορά το περιβάλλον, την εργασιακή ασφάλεια, την υγιεινή και την καλή διαβίωση των ζώων.
Υπάρχουν και τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης. Η δράση αφορά σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων με την εισαγωγή σε αυτές της μηχανικής άμελξης αλλά και με την ενίσχυση συμπληρωματικών επενδύσεων. Το ανώτατο επιλέξιμο κόστος για κάθε αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.
Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται τόσο στη φυτική, όσο και στη ζωική παραγωγή. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40 – 75% ενώ το μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανά επενδυτικό σχέδιο ορίζεται σε 250.000,00€ για τα φυσικά πρόσωπα και σε 500.000,00 € για τα νομικά πρόσωπα και τις συνεργαζόμενες εκμεταλλεύσεις.

INFO: Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία της αίτησής ένταξης από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου έχει αναρτηθεί η σχετική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ