ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ08022021

Παρ, 30 Ιουλ 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΛΑΡΚΟ

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση νομοθετεί εντός των ημερών την ιδιωτικοποίησή της παρά τις κινητοποιήσεις Εργαζομένων και Συνδικάτων

Η ΛΑΡΚΟ ιδιωτικοποιείται και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που διαφωνούν, δεν αλλάζει την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, που θέλει όσο πιο γρήγορα γίνεται να δώσει τη γνωστή λύση του 2014.
Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία νικελίου ΛΑΡΚΟ. Η ρύθμιση θα προβλέπει την εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, στη βάση των προβλέψεων του πτωχευτικού δικαίου, που είναι η λύση που προκρίθηκε από τους νομικούς συμβούλους.
Μετά την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου για τις ΔΕΚΟ, θα προχωρήσει το παλιό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί το 2014 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διενέργεια δύο χωριστών διαγωνισμών για την ιδιόκτητη περιουσία της εταιρείας (εργοστάσιο Λάρυμνας) και τα δημόσια πάγια που της έχουν εκχωρηθεί (μεταλλεία).
Ο διαγωνισμός θα είναι ταυτόχρονος και θα αναδείξει έναν κοινό πλειοδότη, ο οποίος θα αναλάβει τις τύχες της εταιρείας, η οποία θα είναι ελεύθερη βαρών. Για το προσωπικό, σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, θα προβλέπεται ότι θα παραμείνει στην εταιρεία με όρους που θα συμφωνηθούν με τον νέο ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ο χρόνος για τη ΛΑΡΚΟ στερεύει. Προσπαθούμε να βρούμε λύση ώστε να πάμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία και να ξεπεράσουμε μια σειρά από εμπόδια για να γλιτώσουμε την απότομη πτώχευση, είχε αναφέρει ο ΥΠΕΝ σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι αναζητείται φόρμουλα για την εφαρμογή της απόφασης της ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ από το 2014, με χειρότερα σήμερα οικονομικά δεδομένα για τη ΛΑΡΚΟ.
Πάντως, η εκτίμηση από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι, παρά τα προβλήματα, στον διαγωνισμό θα υπάρξει ενδιαφέρον και θα εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι. Επίσης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι με ιδιωτικό μάνατζμεντ και με ένεση κεφαλαίων για αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού, που δεν μπορεί να υπάρξει με την παρούσα μετοχική σύνθεση, η εταιρεία μπορεί να καταστεί βιώσιμη και να εκμεταλλευτεί τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τις αγορές νικελίου και κοβαλτίου.
Σήμερα, ωστόσο, η ΛΑΡΚΟ διατηρείται εν ζωή επί της ουσίας με την ανοχή της ΔΕΗ, η οποία της παρέχει ηλεκτροδότηση χωρίς να αποπληρώνονται ούτε καν οι διακανονισμοί που έχουν συμφωνηθεί. Το χρέος της ΛΑΡΚΟ έχει φτάσει τα 340 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 80% των χρεών όλων των βιομηχανιών της χώρας προς τη ΔΕΗ.
Παράλληλα, η ΛΑΡΚΟ, που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας, έχει χρέη προς προμηθευτές και δημόσιο, ενώ αναγκάζεται να πωλεί την παραγωγή της με discount στις 11.500 δολάρια τον τόνο, όταν τα κόστη παραγωγής ξεπερνούν τα 15 χιλιάδες δολάρια. Δηλαδή, για κάθε τόνο που παράγεται η εταιρεία καταγράφει ζημίες 3.500 δολάρια.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ο κ. Σταϊκούρας που είχε καταθέσει σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει: "Είναι εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση. Θα ενημερώσω και τους συναδέλφους για τις πρωτοβουλίες που προσπαθούμε να αναλάβουμε και εύχομαι να οδηγήσουν στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Για να έχουμε πλήρη εικόνα όλοι η ΛΑΡΚΟ ακόμη και αν διαγράφαμε τα χρέη του παρελθόντος, κάθε μήνα μπαίνει μέσα και δεν πληρώνει τη ΔΕΗ. Να ξέρετε ότι 2 φορές έχουμε αποφύγει τράβηγμα της μπρίζας από τη ΔΕΗ, η τρίτη θα είναι και χαριστική και πρέπει μέχρι την τρίτη ενέργεια να το πράξουμε.
Και η τρίτη ενέργεια δεν είναι μακριά αλλά στα μέσα Φεβρουαρίου, για να έχουμε όλοι μια αίσθηση του επείγοντος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ