ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πεμ09242020

Τετ, 23 Σεπ 2020 6pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα ισχυρά πλεονεκτήματα του νομού εντάσσονται για προβολή, στην "Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή", που πλέον χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ

Όλα τα πλεονεκτήματα της Χαλκίδας και της Εύβοιας - πολιτισμός, προϊόντα κ.α. - θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή προβολής μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020, Σχέδιο Δράσης για την «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», για το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την Περιφέρεια ένα πρώτο κονδύλι ύψους 2.500.000,00 €.
Η αξιοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας» θα οικοδομήσει ένα ισχυρό και ευρύ δίκτυο θέσεων και διαδρομών πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Στο δίκτυο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε αναγνωρισμένους προορισμούς, όπως είναι τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Εθνικοί Δρυμοί, καθώς και οι σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, περιλαμβάνονται όσες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014 – 2020.
Σε συνέχεια της σημαντικής αυτής απόφασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός συντόνισε την περασμένη Πέμπτη, ευρεία σύσκεψη στην Λαμία, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος, στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τους μελετητές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ η μελέτη σήμανσης και καταγραφής των διαδρομών και των κόμβων της «Οιδίπους Πολιτιστικής Διαδρομής», πάνω στην οποία οικοδομούνται τα κεφάλαια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Ακόμη, παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα της διαδρομής και των ψηφιακών εφαρμογών.
Επιπλέον, έγινε παραγωγική συζήτηση για τις αναγκαίες παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, σε αστικά κέντρα που θα αναδείξουν περαιτέρω τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας και θα αναβαθμίσουν τους χώρους κάνοντάς τους λειτουργικούς στον επισκέπτη.
«Η προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειάς μας αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Σήμερα, χρηματοδοτούμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μας πάει  ένα βήμα πιο πέρα. Διαμορφώνουμε μια πολιτιστική εμπειρία, που θα γίνει σχολείο για τα παιδιά μας και πόλος έλξης για τους επισκέπτες μας» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.
Και συνέχισε: «Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της προσπάθειάς μας, για μια ολοκληρωμένη και ολιστική πρόταση από παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, στη λογική οικοδόμησης μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που δεν αρκείται στο να αναδείξουμε ή να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας. Διασυνδέουμε, προβάλλουμε και μεγιστοποιούμε τα οφέλη από τους θησαυρούς μας: Από ένα Αρχαίο Θέατρο έως ένα καλό κρασί. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΔΙΑΖΩΜΑ και προσωπικά στον κ. Σταύρο Μπένο, ο οποίος έχει καταθέσει σ` αυτή την πρόταση, την τεράστια εμπειρία και γνώση του, πρωτίστως όμως την ψυχή του».
O Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος συμπλήρωσε: «Η Στερεά Ελλάδα είναι για εμάς ένα εργαστήριο ονείρων και βρισκόμαστε στην στιγμή, που το όνειρο αυτό αρχίζει να οικοδομείται. Η χρηματοδότηση της «Οιδίπους Πολιτιστικής Διαδρομής» ανοίγει το δρόμο να κάνουμε πράξη τα έργα και τις δράσεις ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το όνειρο, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα «προικιά» της Στερεάς Ελλάδας, τα μνημεία της Φύσης, τα μνημεία του Πολιτισμού, τις ωραίες επιχειρήσεις και όλα μαζί ένα ολοκληρωμένο προϊόν Πολιτιστικού Τουρισμού. Αυτή η διαδρομή που σχεδιάσαμε και χρηματοδοτείται σήμερα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των θεσμών, των ανθρώπων και όλου του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει δημιουργήσει ένα «καλάθι» χορηγών και δωρητών και είμαστε έτοιμοι να πάμε από τη θεωρεία, στην πράξη.
Οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν τα έργα να εξελίσσονται και σε δύο χρόνια να είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε αυτό το έργο στην παγκόσμια κοινότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ