ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τετ06232021

Τρι, 22 Ιουν 2021 1pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑ

Υψηλά τα θετικά ποσοστά σε επισκέψεις, εισπράξεις και κόστος διαμονής

Στις πρώτες θέσεις τουριστικής ανόδου βρίσκεται πλέον η Εύβοια και η Στερεά Ελλάδα, επιτυγχάνοντας υψηλά ποσοστά σε επισκέψεις, εισπράξεις και μέση δαπάνη διαμονής σε σχέση με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. 
Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην πολιτική εξωστρέφειας που έχει εγκαινιαστεί τα τελευταία χρόνια με διαρκείς συμμετοχές σε Εκθέσεις σε Ευρώπη αλλά και άλλες ηπείρους.

Συγκεκριμένα οι υψηλές επιδόσεις της Στερεάς Ελλάδας έχουν καταγραφεί ως εξής:
Επισκέψεις: +34%, από 409 χιλ. σε 549 χιλ.
Eισπράξεις: +65%, από 117 εκατ. ευρώ σε 194 εκατ. ευρώ
Μέση δαπάνη: +23% από 287 ευρώ σε 353 ευρώ.
Όλα τα ποσοστά της Στερεάς Ελλάδας είναι υψηλότερα του μέσου εθνικού όρου. Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2016 – 2018 αυξήθηκαν κατά 23% (από 28,38 εκατ. σε 34,83 εκατ.). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 23% (από 12,75 δισ. ευρώ το 2016 σε 15,65 δισ. ευρώ το 2018). Επίσης, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Ελλάδα το 2018 διατηρήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016, στα 449 ευρώ.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι, η μέση δαπάνη κατέγραψε θετική μεταβολή σε 7 Περιφέρειες, ενώ παρουσίασε μείωση σε 6 Περιφέρειες. Δηλαδή η Στερεά πρωταγωνστεί.
To στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με την πρώτη έκδοση των Ετήσιων Εκθέσεων Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας.
Οι εκθέσεις ακτινογραφούν με λεπτομερή στοιχεία, επικαιροποιημένα έως και το 2018, τον τουριστικό τομέα κάθε Περιφέρειας, και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους καθώς και την Κεντρική Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση πολιτικών και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
Οι 13 εκθέσεις, αποτυπώνοντας τα ιδιαίτερα τουριστικά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας.
Περιλαμβάνουν δεδομένα για το φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον κάθε Περιφέρειας, τους τουριστικούς της πόρους, το μέγεθος της τουριστικής οικονομίας και απασχόλησης, τα βασικά μεγέθη και τους δείκτες εισερχόμενου τουρισμού (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, πληρότητα κλπ.), την αεροπορική, θαλάσσια και οδική κίνηση, την επισκεψιμότητα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τις τουριστικές υποδομές, τους βασικούς δείκτες απόδοσης των ξενοδοχείων καθώς και τις προβλέψεις του εκάστοτε Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου στον τουρισμό, όπου αυτό έχει θεσμοθετηθεί.