ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρ01152021

Παρ, 15 Ιαν 2021 12pm

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΣΤΕΡΕΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Η ΣΤΕΡΕΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Συνεχής η απορρόφηση των κονδυλίων - Διευκρινίσεις σε τοποθέτηση της Κατερίνας Μπατζελή

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέλει να κρατήσει την πρωτιά στην απορρόφηση των κονδυλιών ΕΣΠΑ στην οποία βρέθηκε το 2018 και φαίνεται πως θα τα καταφέρει. 
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Φ. Σπανό η Περιφέρεια έχει πετύχει και φέτος εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση στο σύνολο των αξόνων του ΕΣΠΑ, Ήδη πριν από την πανδημία είχε διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων ενίσχυσης επιχειρήσεων σε αναπτυξιακές δράσεις. Μάλιστα θα μπορούσαν να διατεθούν κι άλλα κονδύλια αλλά το μικρό σε μέγεθος συνολικό ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, δεν επέτρεψε την ακόμη υψηλότερη χρηματοδότηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Θυμίζουμε ότι την πρώτη θέση ανάμεσα στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας σε απορρόφηση Κοινοτικών πόρων κατέκτησε το 2018 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 στις 31 Δεκεμβρίου 2018, έφτασε στο 36,6 %.
Χρηματοδοτήθηκαν έργα όπως το Νοσοκομείο Χαλκίδας, το Φυσικό Αέριο, σχολεία, υδρεύσεις, πολιτιστικές, αρχαιολογικές και θρησκευτικές υποδομές, αντιπλημμυρικά, αποχετεύσεις και βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ.
Ακόμη σημαντικές δράσεις εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και προμήθειας νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δράσεις στην οδική ασφάλεια (νέα οχήματα και εξοπλισμός ΕΛΑΣ), και στην προστασία από τις πυρκαγιές (νέα οχήματα πυροσβεστικής).
Επίσης έχουν εγκριθεί και λειτουργούν πολυάριθμες κοινωνικές δράσεις όπως Κέντρα Κοινότητας και στους 25 Δήμους, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, δομές προστασίας κακοποιημένων γυναικών, ημερήσια φροντίδα ΑΜΕΑ και φυσικά φιλοξενία παιδιών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς.
Τέλος έχει χρηματοδοτηθεί και η μεγάλη παρέμβαση του Ασωπού, καθώς και εντάξεις των σχεδίων αστικής ανάπτυξης των μεγάλων Δήμων της Περιφέρειας.
Το θέμα έχει έρθει στην επικαιρότητα μετά από επικριτικό δημοσίευμα της παράταξης "Πατρίδα μας η Στερεά" με επικεφαλής την Κατερίνα Μπατζελή, σχετικά με τα προγράμματα επιχειρηματικότητας.
Κύκλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απάντησαν μεταξύ άλλων ότι:
1. Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 25.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης, δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα “Ενίσχυση Μεσαίων Επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.” Έχουν διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικούς δικαιούχους και κυρίως διαφορετικούς στόχους.
2. Τα 9 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης για τις μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό 50 ως 200 άτομα δεν είναι κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά επιδότηση ύψους 35% για επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, το συνολικό τους ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 25.884.242 ευρώ με προφανή αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας.