ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942 935 650

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευ01172022

Πεμ, 13 Ιαν 2022 11am

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος:
Τιμές Καυσίμων ΕΥΒΟΙΑΣ
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Back Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΙΧΝΕΙ ΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΙΧΝΕΙ ΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Αν ο διαγωνισμός δεν βρει επενδυτές η ιστορική μονάδα θα κλείσει

Από την μια η ΛΑΡΚΟ της μακρόχρονης εγκατάλειψης. Πεπαλαιωμένη, ρυπογόνα και καταχρεωμένη. 
Από την άλλη η δυνατότητα να βγάζει κοβάλτιο και να είναι κερδοφόρα. Και για τα δύο όμως χρειάζονται πολλά εκατομμύρια. Θα βρεθούν επενδυτές να τα διαθέσουν; Για την ώρα έχουν εμφανιστεί άτυπα, ζητώντας ενημέρωση τρεις ξένοι επενδυτές από  Ελβετία και Ρωσία.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει πως όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός θα εκδηλωθεί σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο διαγωνισμός θέτει σοβαρές παραμέτρους προσκαλώντας εξειδικευμένες μεταλλευτικές εταιρείες, με τουλάχιστον 50 εκ. ευρώ ελεύθερα κεφάλαια.
Ωστόσο πρέπει να ειπωθεί τούτο: Αν ο διαγωνισμός δεν δώσει τη ΛΑΡΚΟ σε επενδυτή, αυτή θα κλείσει με χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ψηφιστεί.
Ας δούμε τη συνολική εικόνα. Η ΛΑΡΚΟ είναι καθαρή πια από χρέη και άλλα οικονομικά βάρη, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, η μακρά κομματική εγκατάλειψη της βιομηχανίας απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε όποιον την αγοράσει. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν τέσσερις ενότητες:
- Το εργοστάσιο της Λάρυμνας έχει επικριθεί για τη ρίψη σκουριάς στον Ευβοϊκό, ενώ την ίδια στιγμή, οι όποιες περιβαλλοντικές προδιαγραφές δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και δεκαετίες. Πιθανόν να χρειαστούν 200 εκατ. ευρώ.
- Κεφάλαια μεγάλα θα πρέπει να πάνε στον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της Λάρυμνας. Μηχανήματα και άλλα μέσα παραγωγής είναι παλιά και μακριά από τις σύγχρονες απαιτήσεις εργοστασίων της κατηγορίας της ΛΑΡΚΟ.
- Το μεγάλο ενεργειακό κόστος. Η ΛΑΡΚΟ, για την επανεκκίνησή της, θα χρειαστεί ανταγωνιστικά τιμολόγια. Η ΔEΗ, είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να προσφέρει χαμηλές τιμές.
- Το κοβάλτιο για να εξαχθεί, απαιτεί κι άλλα μεγάλα ποσά από τον επενδυτή. Η Ε.Ε. έως το 2025 έχει ανάγκη από 53.000 τόνους σε κοβάλτιο κυρίως για την κατασκευή μπαταριών. Από τα κράτη-μέλη της, μόνο η Φινλανδία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 2.300 τόνους. Οι υπόλοιπες ποσότητες εισάγονται από τη Ρωσία και το Κονγκό.
Το νικέλιο που παράγει η ΛΑΡΚΟ, περιέχει το κοβάλτιο, όμως δεν έχει τη δυνατότητα διαχωρισμού του κοβαλτίου.
Μόνο με επένδυση στην υδρομεταλλουργία θα μπορέσει να εκτελεί κι αυτή την επεξεργασία.
Αν αυτό συνέβαινε, τότε θα παρήγαγε περί τις 2.000 με 3.000 τόνους, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών σε κοβάλτιο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι με σημερινές τιμές, η βιομηχανία της Λάρυμνας χάνει περί τα 70 με 100 εκατ. δολ. από τις εξαγωγές κοβαλτίου. Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο υλικό, η Ε.Ε. το έχει χαρακτηρίσει ως στρατηγικό υλικό.
Άρα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους κοινοτικούς πόρους.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ να κρύβουν 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, συνεπώς η εκμετάλλευσή τους με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορούν να δίνουν το πολύτιμο υλικό, το κοβάλτιο, της ενεργειακής μετάβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ